7. mart 2019.7. mar 2019.
SAOPŠTENjE SAVETA MESNE ZAJEDNICE MIŠAR

Kemis zagađuje životnu sredinu

Savet Mesne zajednice Mišar oglasio se saopštenjem u kojem se kaže da su firme poput kompanije Kemis potencijalni zagađivači i dužne su da se u svom radu pridržavaju svih propisa kojima je regulisana oblast upravljanja otpadom i da poštuju sva ograničenja koja su navedena u dobijenim dozvolama.
U ovoj MZ tvrde da je kompanija Kemis, nažalost, postala i realni zagađivač.
- Skladišteći ogromne količine opasnog i neopasnog otpada, prouzrokovala je kontinuirano desetodnevno oslobađanje zagađujućih materija u vazduh, zemljište i vodu i dovela nas u situaciju da brinemo za svoje zdravlje i živote. Dok brinemo za zdravlje svoje dece, nas ne zanimaju argumenti da je širom Srbije povećana koncentracija PM10 čestica. Da li to treba da nas umiri, da li treba da kažemo da nema veze što ste protivzakonito poslovali, i da li treba bilo kome da tolerišemo kršenje propisa - pitaju se u Savetu Mesne zajednice Mišar.
U nastavku saopštenja se ističe da je sramotno što svoje greške, prouzrokovane glađu za profitom, „zaodevaju opravdanjima koja su pronašli u zimskim atmosferskim prilikama i nesavesnom ponašanju ostalih industrijskih postrojenja“.
-To što maksimalne dozvoljene dvadesetčetvoročasovne koncentracije pojedinih hemikalija u vazduhu nisu definisane propisima, nas ne zanima. Ako neko želi da udiše dim pun kancerogenih čestica, samo neka izvoli. Nema, međutim, niko pravo da tera druge da udišu to isto - stoji u saopštenju.
U MZ Mišar navode da benzo(a)piren spada u policiklične aromatične ugljovodonike i da su to kancerogene hemikalije koje se povezuju sa stvaranjem raka, mutacija i oštećenja kod novorođenčadi. I nikl spada u najtoksičnije teške metale i može da izazove rak bilo kog organa ili autoimune bolesti, podsećaju građani Mišara.
- Arsen je, takođe, veoma toksičan, kancerogen i izaziva bolesti srca i krvnih sudova, dok je kadmijum nekoliko puta toksičniji od arsena i izaziva oštećenja bubrega i kostiju. Koliko god da ih je u vazduhu, oni će sada dospeti u našu hranu i vodu i dugoročno ugroziti naše zdravlje - ističu u Mišaru.
Na kraju, Savet MZ naglašava da je kompanija Kemis svojim neodgovornim poslovanjem dovela u opasnost zdravlje i zaslužuje da izgubi dozvolu za obavljanje delatnosti na lokaciji u Mišaru.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa