7. mart 2019.7. mar 2019.
SEZONA POČELA PRE ZVANIČNOG OTVARANjA

Pažnja, motori su na ulicama

“Apelujemo na sve vozače automobila i drugih prevoznih sredstava da obrate pažnju na motoriste. Pre početka sezone treba da spreme svoje motore i provere ispravnost. Pre sedanja na motor potrebno je imati svu zaštitnu opremu: kacigu, jaknu, pantalone, čizme, rukavice.” kaže Bojan Radukić iz Moto kluba “Čivija”. Zvanično, moto sezona počinje 7. aprila po gradovima
Prvim vesnikom proleća neki smatraju motore na ulicama. Sezona još nije zvanično počela, ali su bajkeri iskoristili lepo vreme i svoje ljubimce već počeli da voze.
Pravi je trenutak da ostali učesnici u saobraćaju povedu računa o njima i smanje mogućnost da dođe do neželjenih događaja i nezgoda. Naravno, neophodno je i da vozači motora poštuju sva pravila kako ne bi ugrozili svoj ili tuđi život.
Statistika kaže da je rizik da se strada sa motora više od 50 odsto veći nego u automobilu. Pored toga što nemaju ni pojas ni karoseriju da ih štiti od povreda i svaka nepravilnost na putevima koju automobil ne oseti, po motoriste može biti kobna.
-Kreće lepo vreme, kreću i problemi. Sve je više bajkera na ulicama i sve je veća opasnost da neko od njih strada zbog toga što su se ostali učesnici u saobraćaju tokom zime odvikli od motocikala na putevima. Apelujemo na sve vozače automobila i drugih prevoznih sredstava da obrate pažnju na motoriste, kaže Bojan Radukić iz Moto kluba “Čivija”.
Naravno, apeluje i na vozače motora da bez zaštitne opreme na izlaze u saobraćaj. Takođe, neophodno je da poštuju sve saobraćajne propise, jer time pre svega spašavaju svoj život.
-Pre početka sezone treba da spreme svoje motore i provere ispravnost. Pre sedanja na motor potrebno je imati svu zaštitnu opremu: kacigu, jaknu, pantalone, čizme, rukavice. Na taj način neće ugroziti svoju bezbednost i život. Jednostavno, treba da počnu sezonu po svim kodeksima moto sveta. Moramo da budemo svesni da je neophodno raditi sa mladim vozačima, koji tek počinju da voze motor. Treba praviti poligonske vožnje sa njima gde će im se objasniti osnovne stvari da bi se što lakše uključili u saobraćaj i vozili motor na najbolji mogući način, objašnjava Radukić.
Prošle godine MK “Čivija” je imao veoma uspešnu akciju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja gde su vozačima početnicima organizovali prvo teoretsku nastavu, a potom i vožnju na poligonu. Sve prepreke i zadaci su uspešno savladani i predstavnici Agencije su iz Šapca otišli izuzetno zadovoljni.
Zvanično, moto sezona počinje 7. aprila po gradovima. Šabac će biti domaćin za 10 do 15 klubova iz okoline. Centralno otvaranje je sedam dana kasnije u Paraćinu.
-Prošlogodišnje otvaranje sezone je proteklo mnogo bolje nego što smo očekivali. Došlo je oko 400 motora, odnosno stotinak više nego što smo se nadali. Posebna čast nam je što su nas podržali “Noćni vukovi” iz Srbije, koji su sami odlučili da dođu baš u Šabac na otvaranje. Ta vožnja je protekla bez i najmanjeg incidenta, što smo smatrali najavom za dobru sezonu, kaže Radukić.
Rezultat godina posvećenog rada na prevenciji jeste sve manji broj nezgoda u kojima učestvuju motori sa najtežim ishodom na teritoriji Šapca. Prošle godine u gradu nijedan motorista nije izgubio život.
“Čivija” odlično sarađuje sa Savetom za koordinaciju bezbednosti u saobraćaju grada Šapca već godinama, odnosno od samog osnivanja ovog tela. Zajedno organizuju više akcija sa ciljem podizanja svesti o važnosti bezbedne vožnje motora. Akcije se sprovode i za vreme trajanja Moto skupa kada podele nekoliko hiljada flajera kojima se apeluje na poštovanje pravila i bezbednu vožnju.
Ove godine moto skup se organizuje 24. i 25. maja, na starom mestu – Šabačkom hipodromu. MK “Čivija” uz podršku Grada i mnogih velikih gradskim kompanija, 13. put će se potruditi da ljubiteljima motora i dobre muzike pruže dva dana odlične zabave i dobrog druženja.
Humani i kad ne voze
Iako postoje oni koji u bajkerima vide samo istetovirane momke koji jure na motorima, svi koji poznaju bar nekog iz moto sveta zna koliko su oni zapravo srčani i humani. MK “Čivija” učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama, a posebno pomažu decu. Postali su tradicionalna njihova druženja sa decom iz OŠ “Sveti Sava”, a na svakom moto skupu koji organizuju deo novca od prodatih suvenira odlazi u humanitarne svrhe.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa