Berza

  • aero 1.047 ▲ 5,23%
  • agrx 140 ⚫ 0,00%
  • dnos 4.000 ▲ 0,05%
  • enhl 655 ▲ 0,77%
  • fint 650 ▲ 1,09%
  • mtlc 1.981 ⚫ 0,00%
  • niis 759 ⚫ 0,00%
  • pdza 9.206 ▲ 2,86%
  • puue 116 ⚫ 0,00%
  • rso1471 120,37 ▲ 2,61%
  • rso16137 115,30 ▼ -0,51%
  • tgas 14.006 ▲ 0,01%
  • thhm 194 ▼ -31,93%
  • trbg 4.800 ▼ -3,03%
  • vbse 3.000 ▲ 2,18%
(21. mart 2019.)
Saveti stručnjaka

Predsetvena priprema zemljišta

Adekvatnom predsetvenom pripremom zemljišta treba obezbediti odgovarajuće agrotehničke uslove za što bolju klijavost semena i kasniji razvoj biljaka, odnosno pripremiti rastresit površinski sloj koji će prekriti seme i optimalno zbijenu posteljicu na koju će se seme sejati. Dobro pripremljen rastresiti sloj smanjuje otpor klici pri nicanju, a donji sloj obezbeđuje dobar kontakt između semena i zemljišta. Predsetvena priprema utiče na kvalitet i brzinu setve (ujednačena dubina setve), klijanje i nicanje je ujednačeno, postižemo željeni sklop biljaka, a sve to utiče na prinos i kvalitet zrna. Ako je optimalno zbijen sloj, vlaga se duže zadržava, pa će biljka pri prvoj kiši nastaviti razvoj.
Priprema se izvodi različitim oruđima, u zavisnosti od obrade:
• ako je obrada izvršena čizel plugom dovoljno je jednom preći setvospremačem,
• ako je u pitanju klasična obrada u suvim jesenima (suvo zemljište) predsetvena priprema se izvodi paker valjcima, da bi se rasitnile buse, sabilo zemljište.
Kasnije se prolazi setvospremačem dva puta. U vlažnom jesenjem periodu (klasična obrada plugom), predsetvena priprema se izvodi lakom tanjiračom ili lakim paker valjkom, a predsetvena obrada setvospremačima, rotacionom drljačom, drljačom .
Cilj pripreme zemljišta za setvu je da se očuva vlaga iz jesenje-zimskog perioda, ali isto tako i da se površinski sloj zemljišta dovede u optimalno stanje za seme, i omogući semenu kukuruza nesmetano klijanje i nicanje. Treba stvoriti rastresiti sloj zemljišta.
Takođe, predsetvenom pripremom zemljišta vrši se i pokretanje aktivnosti korisnih mikroorganizama koji žive u zemljištu, ali se i ubrzava prelazak hranljivih materija iz teško pristupačnih u lako pristupačni oblik.
Dipl. inž. ratarstva Gordana Rehak
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa