Info

Berza

  • amso 600 ▼ -20,00%
  • amsopb 650 ⚫ 0,00%
  • dnos 3.000 ⚫ 0,00%
  • gfom 310 ▼ -8,82%
  • gfso 600 ▼ -23,76%
  • gsfd 510 ▼ -0,20%
  • impl 3.065 ▼ -5,11%
  • jesv 5.800 ▲ 5,45%
  • jmbn 5.105 ⚫ 0,00%
  • lsta 557 ▼ -15,99%
  • mtlc 1.770 ▲ 1,14%
  • niis 569 ▼ -0,52%
  • tgas 11.671 ▼ -2,74%
  • thhm 192 ▲ 1,05%
  • utsi 1.251 ▼ -34,16%
(21. mart 2019.)
Saveti stručnjaka

Predsetvena priprema zemljišta

Adekvatnom predsetvenom pripremom zemljišta treba obezbediti odgovarajuće agrotehničke uslove za što bolju klijavost semena i kasniji razvoj biljaka, odnosno pripremiti rastresit površinski sloj koji će prekriti seme i optimalno zbijenu posteljicu na koju će se seme sejati. Dobro pripremljen rastresiti sloj smanjuje otpor klici pri nicanju, a donji sloj obezbeđuje dobar kontakt između semena i zemljišta. Predsetvena priprema utiče na kvalitet i brzinu setve (ujednačena dubina setve), klijanje i nicanje je ujednačeno, postižemo željeni sklop biljaka, a sve to utiče na prinos i kvalitet zrna. Ako je optimalno zbijen sloj, vlaga se duže zadržava, pa će biljka pri prvoj kiši nastaviti razvoj.
Priprema se izvodi različitim oruđima, u zavisnosti od obrade:
• ako je obrada izvršena čizel plugom dovoljno je jednom preći setvospremačem,
• ako je u pitanju klasična obrada u suvim jesenima (suvo zemljište) predsetvena priprema se izvodi paker valjcima, da bi se rasitnile buse, sabilo zemljište.
Kasnije se prolazi setvospremačem dva puta. U vlažnom jesenjem periodu (klasična obrada plugom), predsetvena priprema se izvodi lakom tanjiračom ili lakim paker valjkom, a predsetvena obrada setvospremačima, rotacionom drljačom, drljačom .
Cilj pripreme zemljišta za setvu je da se očuva vlaga iz jesenje-zimskog perioda, ali isto tako i da se površinski sloj zemljišta dovede u optimalno stanje za seme, i omogući semenu kukuruza nesmetano klijanje i nicanje. Treba stvoriti rastresiti sloj zemljišta.
Takođe, predsetvenom pripremom zemljišta vrši se i pokretanje aktivnosti korisnih mikroorganizama koji žive u zemljištu, ali se i ubrzava prelazak hranljivih materija iz teško pristupačnih u lako pristupačni oblik.
Dipl. inž. ratarstva Gordana Rehak

Najnoviji broj

12. mart 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa