21. mart 2019.21. mar 2019.
VRTIĆ “KOLIBRI” PUN DEČJE GRAJE
Među najlepšim i najmodernijim u Srbiji

VRTIĆ “KOLIBRI” PUN DEČJE GRAJE

Nedavno otvoreni vrtić u Mačvanskom Prnjavoru jedan je od najlepših i najmodernijih u celoj Srbiji, a uslovi rada sa decom na seoskom području isti su kao i u gradu. Različite programe Predškolske ustanove pohađa više od 3.500 dece, a za više od 1.500 ti sadržaji su potpuno besplatni. Za rad vrtića godišnje je potrebno 488 miliona dinara, od čega Grad iz budžeta izdvaja više od 340 miliona
Veći obuhvat dece, odlični uslovi boravka i rada u savremeno opremljenom prostoru i edukacija zaposlenih po najvišim standardima koji doprinose pravilnom ranom razvoju dece najvažniji su benefiti važnog projekta u kojem su Fondacija Novak Đoković i Grad Šabac, od nekadašnje ambulante šabačkog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” izgradili moderan objekat za najmlađe u Mačvanskom Prnjavoru i okolnim selima. “Samo mesec dana posle otvaranja, vrtić u Prnjavoru, kojem su deca dala ime „Kolibri“, zaživeo je u skladu sa planom da okupimo decu od jaslenog do pripremno-predškolskog uzrasta pod jednim krovom, u različitim programima, kaže za naš list Sandra Mićić, direktorka PU “Naše dete” u Šapcu.
- „Školica života“ je besplatan program za decu uzrasta 3-5,5 godina, okuplja decu koja ranije nisu bila uključena ni u jedan program predškolskog vaspitanja. Traje četiri sata dnevno, pet dana u nedelji. Grupa trenutno broji 18-oro dece 2015. i 2014. godište. Pripremne predškolske grupe, koje su brojale po 14-oro dece ovog uzrasta, dopunjene su decom iz programa „krenimo sa tri“ 2013. godište, koji je realizovan dva puta nedeljno, u prostoru škole, kao i PPP program. Sada i ovih 19-oro dece idu pet dana u nedelji, po četiri sata u vrtić. Grupe su sada od po dvadeset troje, dvadeset četvoro dece, što je podsticajna sredina za učenje i razvoj sve dece - i predškolaca i mlađe dece.
U celodnevnom boravku je trenutno upisano 48-oro dece, koja su, upravo od jaslenog i vrtićkog uzrasta, adaptacija je pri kraju i skoro sva deca već borave čitavog dana u vrtiću - do 11 sati dnevno.
- U toku je formiranje i treće grupe celodnevnog boravka. Ima još dvadesetak mesta za upis. Upisana su deca sa područja Mačvanskog Prnjavora, Ribara, Petkovice, Petlovače, a postoji interesovanje roditelja iz okolnih sela sa teritorije Loznice i Bogatića, da uključe decu u celodnevni boravak – ističe direktorka.
Kakvi su uslovi rada i boravka dece i vaspitača?
- Vrtić je bogato opremljen didaktikom i materijalima i sredstvima po najsavremenijim standardima, i unutra i spoljašnjim mobilijarom. U vrtiću postoji internet, bežični i kablovski, fiksna telefonija, pa je donacija koju smo dobili kroz projekat „Vrtić za srećnije detinjstvo“ i angažovanje osnivača, grada Šapca, u potpunosti u funkciji najkavlitetnijih podsticaja za rani razvoj sve dece. Vaspitno-obrazovni rad, ishrana, nega i preventivno-zdravstvena zaštita se realizuju kao i u svim vrtićima na gradskom području, bez razlike.
Iako su uslovi odlični, a didaktička sredstva moderna i prilagođena interesovanju i potrebama dece, važan je i način rada sa najmlađima, a ovaj projekat predviđa i edukaciju vaspitača?
- Vaspitači su već mesecima unazad prolazili različite programe stručnog usavršavanja, a sada se primena programa prati kroz supervizije, i to u celoj ustanovi, u svim vrtićima, kroz saradnju sa CIP centrom za interaktivnu pedagogiju, saradnikom ustanove i “Fondacije Novak Đoković”. Obezbeđen je i program mentorstva za „Školicu života“, koji uključuje i sve ostale grupe u vrtiću „Kolibri“. Kreira se program u kom se uvažava kontekst u kome deca u vrtiću žive, učestvuju zajedno u aktivnostima, uz situacije vršnjačkog učenja, uključivanjem roditelja u kreiranje i realizaciju programa. Od juče je počela i realizacija programa podrške porodici „Podrška, ne perfekcija“ koji Fondacija Novak Đoković, već treći ciklus organizuje u našoj ustanovi.
Kako će rasti i razvijati se vrtić, kakvi su dalji planovi?
- Čekaju nas aktivnosti u povezivanju i uključivanju lokalne zajednice u život i rad vrtića. Moramo brinuti i o uređenju spoljašnjeg prostora vrtića, ograđivanju, održavanju okolnih parcela, parkingu..Lepi izazovi i za nas i meštane Mačvanskog Prnjavora, koji, ipak, otvaranjem ovog vrtića, imaju privilegije u odnosu na druge sredine i spadaju u veoma retke koji na području cele naše zemlje imaju jedan ovakav vrtić i u kom se radi po najvišim normama i standardima. Važno je da istaknemo da se u našoj Predškolskoj ustanovi radi po različitim programima i po trajanju i specifičnostima koje svaki vrtić i zaposleni kroz svoje kompetencije kreiraju u skladu sa Predškolskim programom ustanove, koji je zasnovan na pravovremeno ispitivanim potrebama porodice i planu i organizaciji ustanove da se širi i obuhvat dece i ponuda kavlitetnih programa za decu i porodice. – kaže Sandra Mićić, direktorka PU “Naše dete”.
IMA MESTA ZA SVU NAŠU DECU
Na celom području grada Šapca u sve programe Predškolske ustanove uključeno je oko 3.500 dece - u 17 vrtića u gradu i prigradskim naseljima i jednom na seoskom području, i u oko četrdeset objekata škola ili mesnih zajednica na seoskom području. Različite programe Predškolske ustanove pohađa više od 3.500 dece, a za više od 1.500 ti sadržaji su potpuno besplatni. Za rad vrtića godišnje je potrebno 488 miliona dinara, od čega Grad iz budžeta izdvaja više od 340 miliona.

JASLICE – PRVI PUT NA SELU
Otvaranjem vrtića “Kolibri” na seoskom području prvi put je formirana jaslena grupa sa 27-oro dece uzrasta od jedne do tri godine.
- Imamo sjajne uslove rada, a u vrtiću je sve prilagođeno deci i njihovim potrebama, utoliko je naša radost veća. Važna nam je i dobra saradnja sa roditeljima, jer smo na zajedničkom zadatku – kaže Branka Alanović, vaspitačica.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa