21. mart 2019.21. mar 2019.
Godina velikih investicija
Gradonačelnik Nebojša Zelenović u emisiji „Pravo pitanje“ na rtv šabac

Godina velikih investicija

„Ove godine imamo preko 10 miliona evra u budžetu za različite investicije, prvenstveno vezane za razvoj grada. Mislim da je Šabac došao u fazu u kojoj počinje da liči na uređene evropske gradove“
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, gostovao je protekle sedmice u emisiji „Pravo pitanje“ u kojoj je odgovarao na postavljena pitanja naših sugrađana. Jedna od tema koja je bila u žiži interesovanja vezana je za finansijsko upravljanje i kontrolu, povodom čega je Zelenović rekao da je to proces koji je neophodan u Srbiji u svakom gradu na nivou gradskih uprava kako bismo mogli da uđemo u EU.
-Osnovni problem sa kontrolom je to što je niko ne vrši. Pošto želimo da budemo deo evropske zajednice, u taj proces smo ušli gotovo pre dve godine. Angažovali smo profesora sa Ekonomskog fakulteta Slobodana Ilića, koji je sa svojim bogatim znanjem radio na svakoj od procedura. Došli smo do toga da u našem gradu i administraciji ima 504 radna procesa, iza kojih postoje radne procedure koje svaki građanin može da isprati. Svi mogu da vide šta se dešava sa njihovim zahtevima, molbama, dečijim dodacima i slično, rekao je Zelenović i dodao da se na ovaj način javnosti otvara svaka procedura, kao i radni proces koji postoji u gradu.

Najbolje usluge za građane
- Vodimo računa i o rizicima u poslovanju. Bolje i kvalitetnije planiramo šta će da se dešava u budućnosti. Ovo u Srbiji niko ne radi, a mi verujemo da ćemo imati od prvog septembra sve pripremljeno, kao u najmodernijim administracijama bilo gde u Evropi. To je jedini način da pređemo iz faze kamenog doba u kojem živimo danas u moderno doba u kom živi Evropska unija. Naši građani će, zahvaljujući ovom sistemu, imati najefikasniju moguću uslugu koja će ih koštati najmanje vremena i najmanje novca – istakao je Zelenović.
Na pitanje koliko su zaposleni u Gradskoj upravi spremni da poboljšaju svoj rad i da budu dostupni građanima, Zelenović je rekao da nije reč o spremnosti već o dobroj organizaciji.
-U organizaciji svako ima određena prava i svoje obaveze. Najvažnija od svih obaveza je pružanje najbolje usluge građanima. Tome služi administracija. Ona treba da bude, i u Šapcu, jeste servis građanima. Svaki građanin koji nije zadovoljan može da vidi ko pravi problem i kako ga da reši – kazao je Zelenović.
Nekoliko puta za skupštinskom govornicom i u izjavama za medije, gradonačelnik je napomenuo da je 2019. godina, godina investicija i da će Šabac poprimiti novi izgled.

Uređenje centra grada
-Ove godine imamo preko 10 miliona evra u budžetu za različite investicije, prvenstveno vezane za razvoj grada. Mislim da je Šabac došao u fazu u kojoj počinje da liči na uređene evropske gradove. Jednom prilikom sam naveo primer Beča, zato što će centralne gradske ulice, a to su Masarikova i Karađorđeva, pretrpeti izmene. Biće dovedene na nivo u kojem će se saobraćaj odvijati integrisano – istakao je Zelenović i dodao da će uskoro početi sređivanje Sava parka, ali će se i u Benskoj Bari uređivati sve saobraćajnice, putevi, ulice, trotoari, zelene površine i sprovesti proces energetske efikasnosti, termoizolacija cele Benske Bare.
Paralelno sa tim, radiće se i na prostoru u centralnoj gradskoj zoni. Trg će biti povezan sa gradskim parkom, kroz rekonstrukciju ulice Trg đačkog bataljona. U toku je i procedura raspisivanja tendera za novi javni prevoz u našem gradu, povodom čega je Zelenović rekao da su propisani visoki ekološki standardi, te veruje da se Šabac zaista može time ponositi.
-Zadali smo visoke standarde za nove procedure. Verujem da će se komisija za javno – privatno partnerstvo saglasiti sa time. Imaćemo 61 autobus koji će raditi u gradskom prevozu, i polaske i linije u gradu na 20 minuta. Dakle, u pitanju je čitav set novih investicija koje treba da dovedu do toga da se ritam života u gradu ubrza, a da se pritom vodi računa o zdravom životu, rekao je Zelenović.
Jedno od najčešćih pitanja naših sugrađana bilo je vezano za Staru robnu kuću, povodom čega je najveća dilema bila da li je u pitanju rekonstrukcija ili dogradnja.

Narušavanje urbanistikih propisa
- Evidentno je da u centru Šapca imamo Staru robnu kuću i radove na njoj. Dozvolu za rad na Staroj robnoj kući nije izdao grad Šabac, već Zorana Mihajlović, ministarka građevine. Mi smo tri puta, vodeći računa o urbanističkim projektima, kulturnoj tradiciji ovog grada i o javnom prostoru kao najvažnijem mestu, odbili izdavanje dozvole za rekonstrukciju. Nismo dozvolili da vlasnik Robne kuće zauzme parter, tj. sve što se nalazi uz stubove Stare robne kuće, a to je prostor koji služi za zajednički život svih nas, rekao je Zelenović i dodao da je to je trajalo više od dve godine.
Priredila: K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa