21. mart 2019.21. mar 2019.
Kutak gde knjige ožive
Miljana Alimpić - knjigovezac Biblioteke šabačke

Kutak gde knjige ožive

„Poput priče koju čuva i popravka svake knjige je autentična. Što je knjiga više oštećena to je veći izazov, ali i veće zadovoljstvo kada je spasem. Volim književna dela iz kojih mogu saznati nešto novo“
Vreme je nemilosrdan i surov protivnik, ali na jednom, pomalo skrivenom mestu, u Biblioteci šabačkoj, svakodnevno se odvija bitka sa njim. Da stare knjige ne postanu pohabana hartija, već da sačuvaju svoju vrednost i formu, brine se Miljana Alimpić, jedini knjigovezac ove ustanove kulture. To „bojište“, u stvari je mala radionica u kojoj Miljana stvara magiju. Sve što je potrebno su vešte ruke, mašta i ljubav. Uz malu pomoć papira, makaza, četkica i lepka knjige dobijaju novo ruho.
- U ovom zanatu žurba je nepoželjna. Sve počinje od želje i svaki deo procesa zahteva strpljenje. Poput priče koju čuva i popravka svake knjige je autentična. Uvek se trudim da sačuvam što više delova originalnog izdanja. Ukoliko to nije moguće, prepustim se osećaju. Uklapam boje i kombinujem.
Ulogu doktora za knjige „tumači“ već 37 godina. U tim decenijama mnogo toga se promenilo, a imun nije ostao ni njen zanat.
-Kada sam počinjala radnici se nisu mnogo pitali. Radili smo po pravilima, bez kreativne slobode. S vremenom počela sam da dajem lični pečat, trudeći se da knjiga bude lepa. Često su mi govorili da je samo sadržaj važan. Jeste, ali i korice privlače pažnju i nije slučajno što izdavači o njima vode računa, posebno kada je u pitanju dečja literatura.
Za Miljanu početak i osnova svega bila je ljubav prema knjizi. Osim što svojim umećem čuva i „vraća u život“ stara dela, jednako pasionirano čita.
- Radeći u Biblioteci, dođem do različitih tekstova, koje rado pročitam. Trudim se da budem informisana. Radim i periodiku. Posebno su mi zanimljivi stari časopisi. Uživam da čitam oglase s početka prethodnog veka, savete za domaćice, feljtone, kroz koje pokušavam da razumem život i svakodnevicu tog perioda. Svaka generacija živi u zabludi da je od nje nešto započelo, a to nije tačno. Zbog toga volim dela iz kojih mogu saznati nešto novo. Kada biram knjigu za čitanje, prvo je prekontrolišem..
Najteži trenutak radnog dana je kada se doktorki za knjige na radnom stolu nađe neka kojoj nema spasa. U njenoj ordinaciji pacijenti strpljivo čekaju svoj red.
- Kada knjiga stigne do mene prvo je detaljno pregledam, a zatim ukažem prvu pomoć. Pokušam da lečim. Ukoliko sitne intervencije ne pomognu, sledi operacija. Prednost je što kod mene „pacijenti“ mogu da čekaju. Što je knjiga više oštećena to je veći izazov, ali i veće zadovoljstvo kada je spasem. Bude mi žao kada ne mogu da popravim knjigu. Kada vidim da rešenja nema, teška srca priznam poraz.
Na putu ka uspehu važna je podrška kolega, timski rad, a pre svega poštovanje, jer tada posao prelazi u zadovoljstvo.
- Kada radiš u kolektivu uvek moraš da budeš fleksibilan. Na početku u našoj ustanovi radili su uglavnom stariji, a danas je drugačije, više je mladih i to je dobro. Uz malo šale, druženja, brže, lakše vreme prođe. Veliku podršku mi pruža i direktorka, tako da imam slobodu da iskažem svoju kreativnu stranu na poslu.
Miljana savetuje korisnike da ukoliko pozajme knjigu iz Biblioteke i dogodi se da je nenamerno oštete da je vrate u „rađalište“ kako bi bila adekvatno lečena i ponovo bila dostupna drugim ljubiteljima pisane reči.
-Važno je da korisnici donesu knjigu i sve strane, kako bismo je restaurirali. Nema potrebe da sami kod kuće lepe, ili popravljaju. Neće platiti kaznu, niti na bilo koji način biti sankcionisani.
Bogat fond
Biblioteka šabačka u svom fondu poseduje 200.000 knjiga i 13.000 aktivnih članova. Prethodne godine u njenim odeljenjima korišćeno je oko 300.000 publikacija. Završen je proces popravke i restauracije starih i retkih knjiga.
- Biblioteka je živi organizam koji neprestano raste i razvija se, ali stari i propada. Zbog toga je za rad ovakve ustanove neophodno postojanje Knjigoveznice kako bismo svojim korisnicima ponudili dobre i kvalitetne knjige na obostrano zadovoljstvo. Svakodnevno u našoj Knjigoveznici koleginica Miljana popravlja oštećene knjige, reanimira ih uz veliki trud. Nagradu i zadovoljstvo donosi dobro obavljen posao, ne samo broj i kvalitet knjiga kojima je udahnula nov život - navela je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa