9. maj 2019.9. maj 2019.
Ispravljanje nepravde
ODRŽANA PRVA PROMOCIJA SABRANIH DELA RADOMIRA KONSTANTINOVIĆA

Ispravljanje nepravde

Prva promocija Sabranih dela Radomira Konstantinovića koju je štampala Fondacija Stanislav Vinaver u saradnji sa Dan Grafom, održana je u Muzeju šabačkih Jevreja u Šapcu.
Prvo kolo Sabranih dela priredio je prof. Gojko Tešić sa ćerkom Ivom Tešić, a čine ga knjige “O jednom ćutanju”, “Beket i drugi”, “Neispisano vreme”, “Dekartova smrt” i “Veličina i prokletstvo”.
Od prvih pet objavljenih knjiga, prema rečima prof. Tešića tri su potpuno nove, a dela su manje poznata široj javnosti. U najvećoj meri bila su objavljivana u časopisima, a sada su sabrana na jednom mestu i lako dostupna čitalačkoj publici.
-Ne samo da je reč o jednom otkrovenju intelektualca koji je bio povučen, posvećen i svojoj kulturi i modernoj tradiciji u najvećem značenju te reči, objavljivanje dela je veliki trenutak srpske kulture. Nije slučajno što je promocija Sabranih dela počela iz Šapca. Ovaj grad je trenutno najvažnije žarište moderne srpske kulture. U Šapcu se poslednjih godina dešavaju čudesne stvari, rekao je prof. Gojko Tešić.
Slobodan Ilić, predsednik Fondacije “Stanislav Vinaver”, rekao je da štampanje sabranih dela Radomira Konstantinovića predstavlja ispravljanje nepravde koja je naneta suzbijanjem vrednosti i značaja njegovog rada.
-Nepristajanjem na trijumf palanke u Srbiji, Fondacija daje doprinos i jasno poručuje – “molim vas ne sedite skrštenih ruku”. Objavljivanje dela je značajan doprinos za modernu državu i normalno društvo i pozivamo građane da nas na tom putu prate, rekao je Ilić.
Promociji je prisustvovao i karikaturista Predrag Koraksić Koraks koji je došao u Šabac posebno zbog ove prilike.
-Osećao sam potrebu da dođem. Poznavao sam Radomira Konstantinovića, doduše kasno smo se upoznali, desetak godina pre nego što je umro. Ali bili smo povezani, on je voleo moje karikature, ja sam voleo ono što on piše, rekao je karikaturista Predrag Koraksić Koraks.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je Šabac jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima svoju fondaciju.
-Činjenica da smo izdali dela Radomira Konstantinovića pokazuje da smo ozbiljno iskoračili u promociji stvaralaštva i vraćanja Srbije na onaj put kojim treba da ide. Radomir Konstantinović kroz svoja dela pokazuje da Srbija može da bude snažna, da bude jaka i da bude moderna i da bude potpuno drugačija od onog što je danas, rekao je Zelenović.

K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa