9. maj 2019.9. maj 2019.
Najvažnije mesto u životu čoveka
U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU PORODICE

Najvažnije mesto u životu čoveka

Porodica je mesto gde rastemo, razvijamo se i suočavamo sa izazovima koji nisu nimalo jednostavni. Trebalo bi da bude naš oslonac u moru svakodnevnih problema, stresova i gubitaka. Ponekad, nije tako. Svedoci smo sve češćih problema, nasilja u porodici, razvoda. Deca kao identifikovani pacijenti emituju konflikte koji postoje između roditelja
Povodom Međunarodnog dana porodice, koji se svake godine obeležava 15. maja, razgovarali smo sa pedagogom Vesnom Brajić, porodičnim savetnikom i rukovodiocem Službe za zaštitu dece i mladih iz Centra za socijalni rad Šabac.
Idealne porodice ne postoje. Šta karakteriše pretežno zdrave, funckionalne porodice?
- Porodica je najvažnije mesto u životu svakog čoveka. U njoj se rađamo, rastemo i razvijamo, učimo, stičemo iskustva koja ugrađujemo u odnos, pre svega sa samim sobom, a onda i sa drugim ljudima. Porodica bi trebalo da bude naše utočište, mesto gde stvaramo i akumuliramo pozitivnu energiju, koju drugima darujemo. Porodica je mesto gde se i sami razvijamo, učimo i suočavamo sa mnogim životnim pitanjima i situacijama, koje često nisu ni lake ni jednostavne. Trebalo bi da bude naš najznačajniji oslonac u moru svakodnevnih problema, stresova, gubitaka... Ono što zdrava i funkcionalna porodica pruža svakom čoveku, nemerljiv je ulog za budućnost. Stabilna porodica u kojoj vladaju razumevanje, podrška, poštovanje, uvažavanje, iskrenost, jasne granice i pravila, vrednija je od svakog materijalnog bogatstva. Dobra porodica će nam omogućiti da bolje poznajemo sebe, da kroz život idemo samostalno i hrabro, pružajući sebi prostor za rast, a istovremeno dozvoljavajući drugima da se ravijaju.
Nažalost, nije svaka porodica zasnovana na zdravim osnovama?
- Porodica u svom postojanju prolazi kroz razne faze i cikluse. Rođenje deteta, polazak u vrtić, školu ili na fakultet, zaposlenje, promena posla, selidba, suočavanje sa gubitkom, odlazak dece iz primarne porodice – sve su to normalni procesi u životu svake porodice, koji mogu uticati na zbližavanje i jačanje veza unutar članova, ili mogu biti povod za nesuglasice, sukobe i svađe. Bračni partneri se tokom zajedničkog života menjaju, suočavaju sa mnogim životnim situacijama koje ih nekad čine zrelijim i odgovornijim ljudima, a nekada ne. Ponekad se i bračni partneri okrenu svojim ambicijama, interesima i ciljevima, stavljajući pri tom interes ostalih članova svoje porodice u drugi, a svoj lični interes u prvi plan. Nekad se uteha traži u alkoholu, kocki ili nekim drugim porocima. Često, mnogi partneri ne uspevaju da se na zdrav način separatišu od svoje porodice i porekla. Ponekad i roditelji, u želji da zaštite svoju decu, čak i kada su zreli ljudi, uplivavaju u njihove živote, prelaze zdravorazumske granice, intezivno se mešaju u dinamiku porodičnih odnosa. Neophodno je dozvoliti svojoj deci da se osamostale, da postanu i ostanu zreli ljudi, koji će sami donositi odluke, a ne uz dozvolu svojih roditelja. Samo tako, svako može na zdrav način funkcionisati u svojoj porodici.
Deca često emituju probleme svojih roditelja. U tom slučaju govorimo o identifikovanim pacijentima?
- Konflikti između roditelja mogu uzrokovati i razne probleme i poremećaje u ponašanju dece. Veoma često, kod takve dece se identifikuje određeni problem, iza koga se kriju mnogobrojni nerazrešeni i nagomilani sukobi njihovih roditelja, što zahteva intezivan savetodavno-terapijski tretman i rad sa celim porodičnim sistemom.
Svetinja može da postane pakao. Nasilje u porodici?
- Bez obzira da li je reč o fizičkom, emotivnom, ili bilo kom drugom obliku nasilja, to nikako ne može biti način rešavanja problema. U porodicama u kojima postoji nasilje, niko se ne oseća dobro. Tada ona postaje mesto međusobnoh sukoba, nerazumevanja i neuvažavanja. A kada se partneri međusobno ne poštuju i ne uvažavaju, onda je zajednički život nemoguć, porodica gubi svoju osnovnu ulogu. Nažalost, svakodnevno smo svedoci porasta broja nasilja u porodici, sve većeg broja izrečenih hitnih mera, zabrane prilaska i komunikacije između partnera, što u aktuelnom momentu često i jeste najbolje rešenje. Tužno je, mada je praksa pokazala veoma svrsishodno, da je jedan od načina rešavanja problema, između ostalog i „ćutanje“ između partnera, makar i privremeno, čime se sprečava eskalacija daljih sukoba.
Ponekad je razvod jedino rešenje?
- Pogrešno je verovati da postoje porodice koje se ne suočavaju sa problemima, konflikti u porodici su normalna pojava. Funkcionalna porodica nije porodica u kojoj ne postoje problemi, jer su upravo oni okidač za novi rast i razvoj porodice, za preispitivanje sopstvene odgovornosti i promenu. Dugotrajno nerešavanje izazovnih situacija dovodi do hroničnih problema u porodici, otežanog funkcionisanja svih članova, što može imati dugoročne negativne posledice. Možda najbitnije pitanje koje bi svako trebalo da postavi je – šta je to što svako svako od nas može da učini da na funkcionalan način reši problem, koji će biti prihvatljiv za svakog člana porodice. Ukoliko partneri žele da nastave zajednički život, onda bi bilo dobro da svaki član nešto menja u načinu razmišljanja i ponašanja. Ukoliko ne postoji želja za promenom, neminovno dolazi do raspada porodice, razvoda braka, koji može otvoriti lepezu drugih problema. Kada partneri dođu u tu situaciju, a i dalje se čvrsto drže svojih pozicija, šanse za „dobar“ razvod su minimalne. Često je razod samo početak novih, još intenzivnijih problema. Ponekad je separacija partnera jedino i najbolje rešenje.
Poruka za čitaoce „Glasa Podrinja“?
- Porodicu treba voleti, negovati i uvažavati i prema njoj se odnositi sa zahvalnošću. Jedna izreka kaže „Ono što dotakneš ljubavlju, ljubav postaje“.
FUNKCIONALNA PORODICA
„Veoma je važno za svaku porodicu da u njoj postoje uravnoteženi odnosi između njenih članova, zato što predstavlja osnov za razvoj ličnosti i njenu kasniju integraciju u društvo. Funkcionalnu porodicu karakteriše emotivna povezanost njenih članova, otvorena i jasna komunikacija u kojoj se poštuju lične granice i autonomija svakog pojedinca, ali i omogućava napredak svih članova, što omogućava zdrav razvoj porodice.“

DVA U JEDAN
„Odnosi u kojima se osećamo zapostavljeno, ili odnosi u kojima živimo sa osećanjem da moramo da sputavamo sebe, nisu kvalitetni. Mnogi ljudi svoje potrebe stavljaju u drugi plan, iako bi svrha ulaska u emotivan odnos, zajedicu i brak trebala da bude kreiranje prostora za individualni ali i zajednički rast i razvoj.“
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa