9. maj 2019.9. maj 2019.
Glušci

Venci i imena ulica

U ataru Ornice (Mačvansko selo Glušci, prema Šapcu i istorijskoj “Bubanji”, mestu održavanja Okružne partijske konferencije, početkom Drugog svetskog rata), gde su pre 20 godina u NATO bombardovanju tadašnje države poginuli potporučnik Milan Mijatović iz Beograda i desetar Mališa Milovanović iz Kraljeva, pripadnici 250. raketne brigade za protivvazdušna dejstva, kraj podignutih spomen-obeležja, njima u čast, predstavnici opštine Bogatić, mesne zajednice Glušci, brojna rodbina i kolege (sadašnji članovi Brigade), položili su sveže cveće i vence.
Ovom prilikom komandant brigade (danas), potpukovnik Goran Lekić, naglasio je da su nastradali vojnici pravili zaklon za radar, a u 18 časova i 40 minuta, kobnog dana, pre dve decenije na njih je dejstvovala neprijateljska avijacija i tom prilikom, ispunjavajući zakletvu datu otadžbini i profesiji, oni su izgubili živote.
- Njihova žrtva je sveta, a sećanje na njih večno. Svetao su primer, kako se brani svoja zemlja, a pripadnicima jedinice uzor na profesionalnom i patriotskom planu, istakao je potpukovnik Lekić.
Za Slobodana Ostojića iz Glušaca nastradali vojnici su, imali tu čast, privilegiju i rizik da neprijatelju i smrti časno gledaju u oči.
U ime SUBNOR Bogatića, predsednik Mioljub Josipović, podsetio je da se te 1999. godine dogodio presedan nezamisliv u istoriji svetske organizacije Ujedinjenih nacija. Naime, bez objave rata napadnuta je jedna suverena, slobodna i nezavisna zemlja. Bombardovanje je trajalo 78 dana, a za to vreme stradalo je između ostalog dosta civila i pričinjena ogromna materijalna šteta.
Kasnije u Etno selu “Avlija” u Glušcima, gde je održan i prigodan umetnički program u izvođenju članova KUD “Đido”iz Bogatića, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, između ostalog je rekao da se u trenutku ovog bombardovanja nalazio, kao rezervista na kopanju rovova u cilju zaštite od eventualne kopnene invazije neprijatelja iz pravca Bosne.
- Na mestu njihove pogibije podignuto je spomen obeležje 2000. godine. Uveren sam da će inicijativa Brigade da neke od novih ulica ponesu njihova imena biti brzo realizovana, jer se na teritoriji čitave države formira jedinstven adreski registar. Sve lokalne samouprave u obavezi su da novim ulicama i zaseocima daju imena. Mi uspešno realizujemo tu ideju, istakao je Beserovac.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa