Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Исправљање неправде
ОДРЖАНА ПРВА ПРОМОЦИЈА САБРАНИХ ДЕЛА РАДОМИРА КОНСТАНТИНОВИЋА

Исправљање неправде

Прва промоција Сабраних дела Радомира Константиновића коју је штампала Фондација Станислав Винавер у сарадњи са Дан Графом, одржана је у Музеју шабачких Јевреја у Шапцу.
Прво коло Сабраних дела приредио је проф. Гојко Тешић са ћерком Ивом Тешић, а чине га књиге “О једном ћутању”, “Бекет и други”, “Неисписано време”, “Декартова смрт” и “Величина и проклетство”.
Од првих пет објављених књига, према речима проф. Тешића три су потпуно нове, а дела су мање позната широј јавности. У највећој мери била су објављивана у часописима, а сада су сабрана на једном месту и лако доступна читалачкој публици.
-Не само да је реч о једном откровењу интелектуалца који је био повучен, посвећен и својој култури и модерној традицији у највећем значењу те речи, објављивање дела је велики тренутак српске културе. Није случајно што је промоција Сабраних дела почела из Шапца. Овај град је тренутно најважније жариште модерне српске културе. У Шапцу се последњих година дешавају чудесне ствари, рекао је проф. Гојко Тешић.
Слободан Илић, председник Фондације “Станислав Винавер”, рекао је да штампање сабраних дела Радомира Константиновића представља исправљање неправде која је нанета сузбијањем вредности и значаја његовог рада.
-Непристајањем на тријумф паланке у Србији, Фондација даје допринос и јасно поручује – “молим вас не седите скрштених руку”. Објављивање дела је значајан допринос за модерну државу и нормално друштво и позивамо грађане да нас на том путу прате, рекао је Илић.
Промоцији је присуствовао и карикатуриста Предраг Кораксић Коракс који је дошао у Шабац посебно због ове прилике.
-Осећао сам потребу да дођем. Познавао сам Радомира Константиновића, додуше касно смо се упознали, десетак година пре него што је умро. Али били смо повезани, он је волео моје карикатуре, ја сам волео оно што он пише, рекао је карикатуриста Предраг Кораксић Коракс.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је да је Шабац један од ретких градова у Србији који има своју фондацију.
-Чињеница да смо издали дела Радомира Константиновића показује да смо озбиљно искорачили у промоцији стваралаштва и враћања Србије на онај пут којим треба да иде. Радомир Константиновић кроз своја дела показује да Србија може да буде снажна, да буде јака и да буде модерна и да буде потпуно другачија од оног што је данас, рекао је Зеленовић.

К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa