23. maj 2019.23. maj 2019.
Sećanje na herojska dela
POTOMCI RATNIKA POLOŽILI VENAC NA SPOMEN
OBELEŽJE STEPI STEPANOVIĆU U DRAGINjU

Sećanje na herojska dela

Predstavnici opštinskog Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 su, povodom obeležavanja godišnjice smrti vojvode Stepe Stepanovića položili venac na spomen obeležje u Draginju.
Prema rečima predsednika ovog udruženja Dragana Đermanovića istorija je potvrdila da je slavni vojskovođa komandovao iz Draginja, te da će potomci ratnika nastojati da obeležavaju sve ono što je vezano za Stepu Stepanovića kako bi se sećali svih njegovih herojskih dela i sačuvali od zaborava ono što je učinio za svoju zemlju.
–Vojvoda Stepa je komandovao iz Draginja koje se tako zove još od 1900. godine, ali je u vojnim kartama ostao naziv Veliki Bošnjak. Spomen ploča u Draginju postavljena je početkom pedesetih godina prošlog veka. Stajala je u dvorištu popa Milana Mihajlovića, nedaleko od mesta gde je danas, gde se nalazi zgrada mesne kancelarije. Čuveni profesor iz ovog kraja Živko Žika Leskić zamolio je da se na njoj napiše da je to upravo ploča sa koje je Stepa Stepanović komandovao Cerskom bitkom 1914. što je i učinjeno - istakao je Đermanović i dodao da je 1974. ploča odsečena u gornjem delu i odneta u Šabački muzej, te da je kasnije, na zahtev Mesne zajednice vraćena u Draginje i postavljena u spomen park u kojem se nalazi i spomenik Stepinih ratnika 1912-1918. Polaganju venca prisustvovao je i Vladan Janković, zamenik predsednika SO-e Koceljeva, predsednik MZ Draginje i predsednik podružnice opštinskog Udruženja potomaka ratn ika 1912-1920 kao i Veroljub Babić, potpredsednik ovog udruženja.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa