23. maj 2019.23. maj 2019.
Živ za mrtvog druga
FILM I IZLOŽBA KAO ČUVARI SRPSKOG SEĆANjA

Živ za mrtvog druga

Izložba pod nazivom Srpska vojnička groblja autora Dragomira Vasića, otvorena je u petak, u porti Sabornog hrama Sveti apostoli Petar i Pavle.
U pitanju su fotografije koje su nastale tokom akcija pronalaženja srpskih grobalja na području kajmakčalanskog bojišta u Makedoniji. Tekstove za izložbu pisali su istoričari Nenad Lajbenšperger i Đorđe Mamula.
- Prikazali smo samo deo grobalja, desetak od stotinak, koliko ih ima na padinama i u podnožju planine Nidže. Sva grobna mesta nastala su u toku borbe, a poginule su sahranjivali odmah iza linije fronta, bez sanduka, sa drvenim krstom i osnovnim podacima. Spomenike su donosili potomci ratnika, kao i oni koje su klesali pripadnici posebne jedinice u vojsci. Ovi drugi imaju natpis: „Živ za mrtvog druga“, istakao je na otvaranju Stanoje Stojković, predsednik Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“,
Nakon otvaranja izložbe, u sali Parohijskog filma, prikazan je dokumentarni film Zasijaše grobovi Solunaca Miloša Meljanca.
- Okom kamere ovekovečio sam tužno stanje spomeničkog nasleđa palih sprskih vojnika u balkanskim i Velikom ratu. Namera nam je da upoznamo javnost sa ovom tematikom i spasemo što se spasti može, rekao je Meljanac.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa