23. maj 2019.23. maj 2019.
Beogradski stručnjaci i savremena oprema
VAŽNI DOGAĐAJI U OPŠTOJ BOLNICI

Beogradski stručnjaci i savremena oprema

Prošle sedmice u Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“ pričalo se o dve značajne teme. Prva je dolazak još jednog eminentnog stručnjaka u ovu ustanovu, a druga predstavljanje nove savremene opreme
Mr sci med. dr Zoran Paunović spec. dečije hirurgije i ortopedije, načelnik Službe za ortopediju i zglobno koštanu traumu Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vojkan Čupić“ u sredu je obavio preglede najmlađih pacijenata šabačke bolnice. Jednom mesečno se praktikuju dolasci dečjih ortopeda sa Instituta iz Beograda koji u Šapcu pregledaju decu, ali su i svakog drugog dana dostupni za pomoć šabačkim lekarima.
-Živela sam u Zemunu i dete je tamo rođeno, tako da poznajem rad Instituta. Dosta znači što njihovi lekari dolaze u Šabac. Oporavak inače ide svojim tokom i jedini je problem što ne može da trenira, kaže Biljana Đuranović iz Koceljeve, čiji sin Kuzman je povredio ruku na fudbalskoj utakmici, a kod doktora Paunovića su došli na kontrolni pregled.
Pored pregleda doktori iz Beograda istovremeno vrše i edukaciju šabačkih kolega. Dr Zoran Paunović istakao je da postiji dugo prijateljstvo između dve ustanove i da je uvek postojala neka vrsta saradnje.
-Srećno smo što saradnju nastavljamo još konkretnije. Dečja ortopedija i traumatologija je specifična i razlikuje se od ortopedije odraslih. Ovi pregledi, i preventivni i traumatološki značajni su i za nas i za šabačku bolnicu, rekao je Dr Zoran Paunović.
Menadžment Opšte bolnice poslednjih meseci prioritet stavlja na razvoj minimalno invazivnih operacionih postupaka u ovoj ustanovi. Od operacije sa minimalnim rezom, posle kojih se pacijent mnogo brže oporavi imaju velike dobrobiti i pacijenti i bolnica. Pored edukacije lekara da rade ovakve zahvate, nabavlja se i oprema kojima se oni obavljaju.
Tako je u petak predstavljen i savremeni uređaj za operaciju katarakte. Aparat najnovije generacije, vredan šest miliona dinara, nabavljen je sredstvima Ministarstva zdravlja za oftamološku salu Službe operacionog bloka.
-Katarakta je zamućenje očnog sočiva koje najčešće nastaje zbog starenja organizma, tako da su katarakte u najvećem procentu seniorske. Međutim, ima i drugih koje su vezane za metabolička oboljenja, kao što je dijabetes i slično. Ovaj aparat omogućava najlakšu i najbezbedniju hirurgiju katarakte, odnosno da se hirurgija, koja je tehnički veoma zahtevna, obavi na najbezbedniji način po oko i po pacijenta. Naravno, olakšaće posao i samom hirurgu, naveo je dr Aleksandar Lukić, v.d. načelnika Očne službe O.B. Šabac.
Istakao je i da se u toj službi operacije katarakte rade od 2008. godine, tako da je iza njih veliko iskustvo, a sada tu istu vrstu hirurgije mogu da obavljaju na mnogo lepši i lakši način. Dvoje lekara je obučeno za rad na ovom aparatu, a obučiće još dvoje kada se vrate sa specijalizacije.
-Lista čekanja je bila blizu 1.200 i za kratko vreme je dosta smanjena. Povećanjem broja na 600operacija godišnje taj broj, kao i vreme čekanja će se drastično smanjiti, dodao je dr Lukić.
Dr Vladimir Petović, pomoćnik direktora O.B. Šabac naveo je da je lista čekanja revidirana za oko 350 pacijenata i da u ovom momentu u Mačvanskom okrugu na operaciju katarakte čeka oko 900 ljudi. Rekao je da je od početka godine urađeno oko 300 operacija, a da je plan da se u ovoj godini uradi ukupno 600 operacija katarakte.
-Operaciju katarakte u Srbiji je do 1. januara čekalo oko 50.000 građana. Boljom organizacijom rada, edukacijom lekara, ažuriranjem liste čekanja, u prva tri meseca ove godine ta lista na nivou Srbije je revidirana za oko 7.000 ljudi. Opšta bolnica će do kraja godine još jednog lekara poslati na specijalizaciju, a nadamo se da će ih u narednom periodu biti još. Naša tendencija je da u narednoj godini anuliramo listu čekanja, objasnio je dr Petrović.
Zacrtani
ciljevi počeli da se ostvaruju
Direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović istakao je da je menadžment ima jasno zacrtane ciljeve i planove, a da oni polako počinju da se realizuju. Kao prioritet je izdvojio unapređenje minimalno invazivne hirurgije, ali i otvaranje angiosale i kateterizacije, kada je internistički sektor u pitanju.
-Već u junu nam stiže najsavremenija oprema za minimalno invazivnu hirurgiju – laparoskopski stub za potrebe službe hirurgije i ginekologije i arteroskopski stub za potrebe službe ortopedije. Naši lekari se već obučavaju i verujem da ćemo do kraja godine te procedure implementirati u ustanovu. Poslali smo lekare i na usavršavanje za ugradnju pajsmejkera, što je samo pretkorak. Sledeći korak je angiosala. Nismo zaboravili ni ostale segmente. Zdravstvena usluga i briga o deci je jedan od prioriteta Opšte bolnice, rekao je dr Popović i dodao da je u šabačkoj bolnici prisutan svaki vid pomoći ustanova tercijalnog nivoa i da to daje zaista dobre rezultate.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa