13. jun 2019.13. jun 2019.
Borba se nastavlja
Zaprašivanje komaraca

Borba se nastavlja

U subotu, 8. juna, organizovano je zaprašivanje komaraca na teritoriji grada Šapca. Vršen je tretman zaprašivanja u vidu adulcidnog tretmana sa zemlje u površini od 1000 hektara i adulcidni tretman iz aviona u površini od 2 500 hektara.
Ova akcija nastavljena je i u sredu.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Nenad Ilić, rukovodilac jedinice u Komunalnoj policiji u Gradskoj upravi grada Šapca, posetili su ovim povodom Stari grad, jednu od gradskih lokacija na kojima se zbog vodostaja kanala, najviše razmnožavaju komarci.
- Mi smo prskali u subotu, ali to ih je samo uzdrmalo, nismo uspeli da rešimo čitav problem, zato smo sad u jednoj posebnoj akciji obavili ponovno prskanje u sredu i to sa tri aviona. Dakle, tri aviona su se podigla i poprskala čitavu površinu i mislim da je to završni udarac kojim ćemo rešiti problem komaraca. Time smo iscrpeli sva sredstva koja imamo za ovu godinu za komarce i moraćemo u rebalansu da odvojimo dodatni novac jer to nije bilo dovoljno, jednostavno, takva je sezona, rekao je gradonačelnik Šapca i dodao.
-Istovremeno, obavestili smo sve sugrađane koji se bave pčelama i košnicama da svoje košnice uklone i obezbede da ne bi imali nekakav problem i naravno sada kada se završilo prskanje, mogu slobodno da nastave da se nesmetano bave proizvodnjom meda. Jako nam je stalo da uđemo u ovu sezonu tako da niko nema problema, rekao je Zelenović.
-U subotu počelo je zaprašivanje komaraca sa zemlje i iz vazduha. Tom zaprašivanju je prethodio tretman larvicidnim sredstvima kada su u pitanju larve. Tretman je vršen na površini od 2600 hektara. Nažalost, ova godina je takva da imamo dosta kišnih perioda sa kratkim pljuskovima tako da su barična područja jako velika i voda se jako sporo povlači iz bara tako da je konstantan priliv novih larvi, što ćemo u sledećem periodu pokušati da rešimo trajnije, rekao je Nenad Ilić.

N.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa