13. jun 2019.13. jun 2019.
Krivina u ogledalu

Najgori je mulj posle poplave

Više od nedelju dana je bilo potrebno čoveku koji ne izbegava da se slika za medije, a u tome i uživa, da se dogega do poplavama uništenih prostora u Srbiji.
Siguran sam, ma ubeđen, da bi i Vojislav Koštunica brže, bolje i jače reagovao u ovom slučaju od Prvorođenog. Majstor medijske manipulacije još jednom je sve građane Srbije unizio svojim ponašanjem kojim je uspeo da još jednom preokrene stvar u svoju korist.
Osnovni problem sa poplavama je bio taj što je ostalo zabeleženo da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u decembru mesecu prošle godine rekao da je vlast uradila sve i da nikakve vode nikada više neće da poplave Lučane. Neke vode su, međutim, 3. juna ponovo pogodile ovu malu šumadijsku varoš u koju se pola Banata slilo pre nešto više od godinu dana kada je trebalo braniti vlast na lokalnim izborima. Vlast su odbranili, meštane od vode nisu.
Pametno po sebe i svoje, Prvorođeni je iskulirao neko vreme. Nisu se oglašavali o poplavama, nisu obilazili terene, nije Prvorođeni uspeo da „spasi“ nijedno dete kao onomad onog dečkića iz smeta kod Feketića. Muk. Čak je Ani Brnabić bilo mrsko da bilo koju reč kaže o poplavama, jer je, pobogu, ovako divan dan glupo kvariti bilo kakvim pitanjima. Nadam se da niko ne spori da jasno i glasno postavim pitanje - šta su svi oni od njega do onog najmanjeg šrafa u Vladi Srbije, imali pametnije sve ove dane da rade nego da budu u poplavljenim delovima Srbije?
Neka normalna vlast i normalan predsednik i premijer, poplavljena područja bi posetili istog dana ili sledeće jutro. Ne naš. On je morao da amortizuje situaciju koju je sam napravio i koju inače zida svih ovih sedam godina. Morao je da sačeka da se slegne, i onda je uz pomoć reportažnih kola Pinka, obišao sve poplavama pogođene opštine. I naravno, Pink je imao celodnevni program, od ranog jutra do ranog popodneva, kamere ružičaste stvarnosti u Srbiji zabeležile su svaki detalj.
U takvoj situaciji, od sebe je napravio Mesiju, spasioca. Pekarima je obećao tri miliona da obnove pekaru i da „zanove“ mašine u njoj. Jednom dečaku, kojeg doduše nije spasio iz nabujale vode, ali da je podigao na ramena, obećao je da će da mu kupi bicikl. Svom šefu kabineta i Marku Blagojeviću je samo izdavao naređenja koliko i gde para da se da i u kakvim rokovima. Nisam siguran da je to baš posao predsednika, pošto ova zemlja ima vladu, ministarstva, ministre, agencije... To je njihov posao, za šta ih građani plaćaju? Iskreno, nije ni ovo loše. Kažu da poplava nije najgora stvar, već onaj mulj koji ostane posle nje. Uvek se pojavi kada sve prođe, nešto poput upravo ove situacije od pre neki dan.
Kompletna propaganda koja za cilj ima njegov boljitak, a ne pomoć unesrećenima. Zahvaljujući direktnom prenosu, imali smo priliku da vidimo i neke detalje koji baš i nisu bili deo ružičastog scenarija. Tako se iza Prvorođenog pojavio jedan domaćin i izborio da razmeni koju sa njim. Odmah se videlo da Prvorođenom nije baš milo što mu se obratio.
- Ja sam taj i taj koji je glavni krivac za ove poplave - počeo je ovaj domaćin.
Njega su apostrofirali kao nekoga ko nije hteo da da svoju parcelu za izgradnju zida kojim bi i druga strana reke Bjelica bila ograđena. Terao je Prvorođenog da pročita, a on se nije dao, jer je, kao fol, već bio obavešten i opućen u problematiku. Zna da taj domaćin nije kriv, njemu je tako rekao, a neposredno pre toga govorio je da su krivi neki domaćini i neki opštinari. I na kreju mu je onako suptilno, državnički reko da je mnogo težak čovek - 305 kila. To je, braćo i sestre, naš predsednik. Večiti prodavač magle i iluzije.
Bio je i neprijatan razgovor sa ocem mladića koji je nastradao u fabrici Milan Blagojević u Lučanima i koji ne odustaje od borbe da se sazna konačna istina o tome kako je i za šta nastaradao njegov sin. I to je Prvorođeni pokušao da spreči obećanjem da će da ga primi u ponedeljak u 11 u svom kabinetu, ali se videlo da mu je neprijatno, jer je otac pominjao ministra vojnog koji je u 50. godina odslužio vojni rok od 15 dana, a on je vojnički šinjel nosio 15 meseci.
Šabac, na sreću, nije bio poplavljen. Kažu da su sve uradili što je bilo potrebno kako bi se sprečila situacija. U naš grad nije došao komšija Nedimović da se pohvali kako je država učinila sve ne bi li se sprečile poplave u budućnosti. Neko je drugi to morao da uradi i to treba imati na umu. Jedino su šabački naprednjaci poplavljeni, jer ih je kiša nekoliko puta pošteno „oprljila“ tokom njihovih protesta u kojima traže da Prvorođeni oslobodi Šabac. Ali, dobro, demokratija je to. Problem je samo što se neko za promene bori sam, a neko drugi za to nije sposoban, pa u pomoć zove spasioca.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa