Info

13. jun 2019.13. jun 2019.
Pisanje kao terapija
PROMOCIJA ZBIRKE BLOGOVA „U IME NARODA“ I ROMANA
„DECA ZLA“ SUDIJE MIODRAGA MAJIĆA U ŠAPCU

Pisanje kao terapija

Trenutno najpoznatiji srpski sudija Miodrag Majić predstavio se šabačkoj publici kao autor zbirke sačinjene od 23 odabrana teksta, koji su na blogu sudije Majića objavljeni u periodu od 2015. do 2018. i trilera koji se ne ispušta iz ruku
Velika scena Šabačkog pozorišta bila je domaćin izuzetne književne večeri čiji je glavni protagonista bio neko kome osnovno zanimanje nije - pisac. Trenutno najpoznatiji srpski sudija Miodrag Majić predstavio se šabačkoj publici kao autor dve knjige - U ime naroda i Deca zla.
„U ime naroda“ je zbirka sačinjena od 23 odabrana teksta, koji su na blogu sudije Majića objavljeni u periodu od 2015. do 2018. Ilustrovana je karikaturama Dušana Petričića. Mnogi od njih izazivali su polemiku, ne samo među pravnicima, već i u široj, nepravničkoj javnosti. Sudija Majić se izdvojio kao retka, ako ne i jedina osoba koja je o temama poput političkih pritisaka, korupcije, poslušništva i nepotizma javno progovorio. Citirani su i prenošeni u vodećim domaćim medijima, gde su predstavljani kao redak primer angažmana sudije koji je rešio da otvoreno svedoči o bolestima nikad izgrađene grane vlasti.
Profesor Pravnog fakulteta i naš Šapčanin Miodrag Jovanović posebno je naglasio na ovoj promociji, satiričnu crtu sudije Majića koju je uporedio sa velikanima poput Radoja Domanovića i Branislava Nušića.
- Majić se čitaocima obraća u formi satire. Svojim blogovima je na zanimljiv način pronašao put do javnosti. U velikoj meri je doprineo provetravanju srpske javnosti - rekao je profesor Jovanović.
Ulazak u satiru nije bio sled svesne odluke.
- To se desilo kao reakcija na reakciju. Priče koje sam pisao bile su, u neku ruku, najpre terapija za mene. A, zatim i terapija za čitaoce da nismo sami u ovom vremenu - istakao je Majić.
Ovakvi istupi, autora su dovodili pod udar političkih moćnika koji su u njegovom pisanju prepoznavali nedopustivi stepen frivolnosti za jednog “državnog službenika”. Sa druge strane, tekstove sudije Majića su sa nestrpljenjem očekivale njegove kolege koje su ih neretko čitale krišom, tražeći u njima utehu od sopstvenog pristajanja i ćutnje. Još pre, radovala im se takozvana laička javnost koja je u njima prepoznavala svojevrstan “pogled kroz ključaonicu” pravosudnog “zabranjenog grada”.
- Većina kolega je stava da mi ovo nije trebalo da radim, a blogovi su nastali kao moja najdublja potreba - dodao je Majić.
Kada se svi aspekti uzmu u obzir, zbirka U ime naroda nesumnjivo postaje svedočanstvo o jednom vremenu nenaklonjenom pravnoj državi i vladavini prava ali i svedočanstvo o usamljenim primerima borbe za uspostavljanje sudske vlasti u Srbiji.
Kada je reč o romanu „Deca zla“, u pitanju je triler koji se ne ispušta iz ruku.
- Triler nije moj omiljeni žanr kada je književnost u pitanju, ali ova knjiga je u mnogome pomerila granice. Lakoća sa kojom je ispisana i brojni preokreti čine je neodoljivo inspirativnom za čitanje - poručila je Marija Radić iz izdavačke kuće Vulkan.
Ovaj roman je doživeo deset izdanja. U središtu romana Deca zla nalazi se dramatično ubistvo, a potraga za počiniocem biće samo okidač za niz drugih događaja koji će otkriti da je reč o zločinu strasti, osvete, opomene i simbolike. Kako pronaći krivca u svetu u kom je istina izobličena, a prošlost junaka utkana u njihovu sadašnjost neraskidivim nitima zla? Nikola Bobić, beogradski advokat, pokušaće da pronađe odgovor na to pitanje, ni ne sluteći da će ga odgovor zauvek promeniti.
- Ova priča tiče se svih nas, jer ćemo u njoj pronaći obrise naše društvene stvarnosti, ali, što je još važnije, pronaći ćemo izgubljeno zrno nade - čak i u društvenom sistemu duboko ogrezlom u korupciju ima mesta za heroje - naglasila je Radić.
U razgovoru koji je usledio sa publikom, sudija Majić je rekao da ne zna da li će kada ode u penziju karijeru da nastavi kao advokat ili pisac.
- Pravni fakultet sam upisao sa željom da budem advokat, ali nikada nisam radio na tome. Literatura je nešto što me ispunjava. Na žalost, literature nema mnogo u presudama koje pišem. Pokušavao sam da to malo promenim, ali jednostavno ne ide. Sistem je takav, mnogi bi rekli krut -kazao je Majić.
Pokušaj provokacije
U jednom trenutku, ovo književno veče je na trenutak izašlo iz svog okvira kada je jedan od posetilaca prekinuo predstavljanje Majićevih knjiga.
- Zašto ste oslobodili 86 šiptarskih terorista, pitam vas to u ime svih građana Šapca - uzviknuo je jedan od posetilaca književne večeri.
Odmah po izrečenom, taj čovek je otišao sa scene Šabačkog pozorišta ne sačekavši da dobije odgovor. Ostali deo publike je glasno negodovao zbog ovakvog istupa.

Nasušna potreba
Sudija Miodrag Majić je govorio i o našoj nasušnoj potrebi da kada god neko malo hrabrije iskorači u javnosti, građani Srbije u njemu vide spas.
- To najviše govori o tome u kakvom vremenu živimo. Niti sam spasilac, niti imam nameru to da budem - rekao je on.
Majić je bio predmet žestokih napada vlasti u Srbiji zbog odbrane profesije kada je nedavno bila rasprava o uvođenju kazne na doživotni zatvor za počinioce najtežih krivičnih dela.
N. K.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa