13. jun 2019.13. jun 2019.
Ulaganje za višestruki benefit
PREDSTAVNICI ŠAPCA U BEOGRADU PREDSTAVILI
SVOJ PROJEKAT ODBRANE OD POPLAVA

Ulaganje za višestruki benefit

Uprkos jakim padavinama nije bilo izlivanja. Uloženo oko milion dinara. Promenjena svest građana. Očišćeno oko 70 procenata toka Dumače. Nema novog smeća. Meštani od protivnika postali saradnici
Posle poplava 2014. godine koje su pogodile Srbiju i region, a gde je veliku štetu pretrpeo i šabački kraj, Gradska uprava odlučila je da uloži značajna sredstva kako bi prevenirala svaka naredna slična nepogoda i kako bi se trajno ovo područje, uz brojne vodotokove, postalo bezbedno u slučaju poplava. Znali su da nema mesta odlaganju, te su tokom 2015. i 2016. planove realizovali, istakao je gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, na nedavnoj konferenciji za medije u Beogradu, gde je predstavio način na koji je Šabac obezbedio područje svoje lokalne samouprave.
-Posle iskustva od pre pet godina, shvatili smo da ne možemo da se pouzdamo u nadu da se nešto slično neće ponoviti i odlučili da delujemo, da priču zamenimo konkretnim potezima. Na području Grada je oko 2.000 kilometara kanalske mreže i mi smo najpre detektovali 19 kritičnih tačaka odakle smo krenuli akciju čišćenja vodotokova drugog reda. Za kompletan proces smo izdvojili milion evra, ali je to ulaganje višestruko isplativo, jer je preveniralo štetu od najmanje dva miliona evra, zaštićena su domaćinstva, zemljište, a odatle ishode i druge beneficije za vlasnike. U prethodnom periodu frekventnost i intenzitet kiše nije u Šapcu bio manji od većeg dela Srbije, ali mi nismo imali bilo kakvo izlivanje, štetu ili slično – rekao je Zelenović.
Osim konkretnih rezultata, posebno je značajna, kako ističe Nenad Ilić iz Komunalne policije, promena svesti kod meštana koji su, praktično, od protivnika postali saradnici i velika pomoć u realizaciji.
-Počeli smo u periodu kada letina stiže na završnu obradu i nije bilo lako ljudima objasniti kako neki potezi koji njima liče na rušenje, nešto destruktivno, donose vrlo brzo velike prednosti. Uz naš rad regulisali smo i pravnu normativu donošenjem Odluke o upravljanju otpadom. Očišćeno je oko 70% toka reke Dumače, a kako su napredovali radovi, tako je nepoverenje postajalo poverenje i ubrzo su poljoprivrednici postali saveznici. Danas je situacija takva da su te parcele uz vodotokove zaštićene, automatski vrednije, nema opasnosi od izlivanja koje će uništiti prinos, što opet znači prihod. Nema novog smeća u kanalima, što govori o promeni svesti kod ljudi – smatra Ilić.
-Sve smo realizovali uz pomoć Komunalne policije, ali i zahvaljujući dobroj saradnji sa građanima. Uprkos dugovanjima države prema gradu, pronašli smo sredstva i uložili u ovaj, već sada se ispostavlja, izuzetno važan projekat – naglašava Jelena Topalović – Petrović, pomoćnik gradonačelnika.
Prvi čovek grada posebno je istakao da je sva suština u usmeravanju raspoloživih sredstava u korist građana, a ne u stvaranje sistema „kapilarnih glasova“, kao što je slučaj u većini lokalnih samouprava u Srbiji.
-Mi smo uveli FUK, Finansijsko upravljanje i kontrolu, gde se tačno prati gde se ulažu sredstva građana. Uz pravnu normativu, mi smo tokom perioda o kome govorimo postali jedan od sedam gradova gde se smeće odnosi sa cele teritorije, te više nema niko potrebu da ga odlaže tamo gde ne treba, a što je stvorilo problem pre pet godina. Dakle, izabrali smo potrebe građana pre stvaranja sistema održavanja vlasti stvaranjem „kapilarnih glasova“, što je metod kojim se služi aktuelna republička vlast, kao i rukovodstvo velike većine lokalnih samouprava u Srbiji. Izabrali smo da u sistemu Grada radi 1.276 zaposlenih umesto 2.400 ili 2.800, koliko zapošljavaju lokalne samouprave Pančeva i Leskovca, gradova veličine Šapca, u javnom sektoru svog delokruga. Ukoliko te brojke ne znače mnogo, dovoljno je reći da se za platu jednog zaposlenog, u bruto iznosu, godišnje izdvoji oko milion dinara. Pomnožite to sa razlikom u broju zaposlenih i sve će biti jasno. Nama država duguje oko 30 miliona dinara, no zahvaljujući sistemu FUK mi funkcionišemo – zaključio je Nebojša Zelenović.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa