4. jul 2019.4. jul 2019.
Pun ambar - puno srce
ŽETVA U MAČVI

Pun ambar - puno srce

Prinosi će podbaciti u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, jer su prvo nezapamćene padavine u ovo doba godine i naglo sazrevanje hlebnog zrna uticali na njegov lošiji kvalitet i kvantitet
Ratari u Mačvi su ovog leta zdušno prionuli žetvi pšenice, bez obzira na velike vrućine i naglo sazrevanje zrna, što će, nema sumnje umanjiti njegov kvalitet. O ceni se manje govori, jer je, kažu, postalo uobičajeno da ona još nije utvrđena, a kombajni su već uveliko u žitnim poljima.
- Samo da nas onaj od gore spasi da ne udari neka propast, uglas govore seljaci na raskršću sela Metković. Ovaj, ovozemaljski Gospod (misle na državu) spasiti nas neće... komentarišu dalje.
- Ode opet naše žito budzašto. Pa ljudi, koliko su vam danas mekinje, pesimistički komentarišu drugi.
- Samo da pokrijemo cenu amortizacije. Za našu zaradu niko ne haje. Pšenica i onako nije profitabilna. Prinosi će od uobičajenih za Mačvu biti sigurno umanjeni. Zbog preterane kiše, poraslo je dosta korova u pšenici, a sada zrno naglo sazreva, jer su vrućine velike. Sve to negativno utiče na usev, kaže Milenko Đenadić, proizvođač iz Klenja.
Ratari koji su iščekivali kombajn, kažu da nije isplativo mnogo ulagati u setvu pšenice, a s tim u vezi ne mogu se očekivati ni visoki prinosi. Dobro je kad rodi. Pun ambar -puno srce, tvrde oni i dodaju da nije sve ni u računici.
Ovog puta prirodne okolnosti nisu im bile naklonjene. Prvo, podsećaju na komentare stručnjaka da je u periodu setve pšenice bilo dosta problema zbog nedostatka vlage. Sada je, pri kraju vegetacije bilo i previše kiše. To je uzrokovalo razna oboljenja na pšenici i povećalo troškove zaštite. Na kraju, ni previsoke dnevne temperature nisu naklonjene propisnom sazrevanju zrna.
Bez obzira na sve žuri se sa obavljanjem ovog značajnog letnjeg posla. Ratari su svesni da je što pre, to bolje. Tako se i ponašaju.
Ovih dana u Mačvi teško je pronaći slobodnu mehanizaciju za žetvu, ipak ima je dovoljno za brzo i kvalitetno obavljanje ovog važnog posla.
Smeštajni kapaciteti su dobro pripremljeni i bar oko toga nema problema.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa