11. jul 2019.11. jul 2019.
Dobrobit psa važnija od mode
OLAKŠAJTE PSIMA VRELE DANE

Dobrobit psa važnija od mode

Pse nikako ne treba šetati kada je velika vrućina. Psi, kao i ljudi, mogu da dožive toplotni udar. Uvek treba da imaju dostupnu svežu i hladnu vodu
Ni psima nije lako na vrućinama. Mogu da izgore na suncu ili dožive toplotni udar. Vlasnici često nisu sigurni koji je najbolji način da pomognu svom najboljem četvoronožnom prijatelju, a nekada ni stručnjaci ne mogu da se slože oko toga na koji način najefikasnije rashladiti ljubimca.
Veterinari se slažu oko toga da vlasnici treba da poštuju pravila koja važe i za njih.
-Pse nikako ne treba šetati kada je velika vrućina. Psi, kao i ljudi, mogu da dožive toplotni udar. Ni slučajno ih vlasnici ne smeju ostaviti zatvorene u automobilu. Uvek treba da imaju dostupnu svežu i hladnu vodu. Kupanje može da pomogne, ali nije potrebno da bude mnogo često. Što se šišanja tiče, to je na vlasniku da odluči. Uglavnom šišaju pse koji žive u stanu, dok one koji su napolju, u dvorištu ne šišaju, navodi veterinar Jelena Simić.
Kada je šišanje dugodlakih pasa u pitanju mišljenja su podeljena. Vlasnici uglavnom veruju da će psu biti manje vrućina ako ima manje dlake. Međutim, dlaka služi i kao termoizolator. To je naravno slučaj samo ukoliko je dlaka psa održavana i nije ućebana.
-Sve zavisi od vrste dlake i rase psa. Tovarne rase, kao što su haskiji, samojedi, njima dlaka služi kao izolator, zimi ih greje, a leti hladi i njima se šišanje ne preporučuje. Važno je održavati psa tokom cele godine, ma o kojoj rasi da se radi. Kod nas kultura održavanja pasa nije na mnogo visokom nivou. Desi se da vlasnici dođu na proleće ili leto sa psom koji bi trebao da se šiša svakih mesec dana, a oni to nisu činili čitave godine i pri tom donesu sliku sa interneta kako žele da izgleda. Tada pas mora da se ošiša skroz kratko. Svi dugodlaki psi su zahtevni. Ako ih vlasnici ne vode kod grumera moraju da ih četkaju. Neke je potrebno četkati svaki dan, neke ređe, ali je važno održavati im dlaku, navodi grumer Ivan Vesić.
Kaže da iako je nekada važilo pravilo da pse ne treba kupati često, sada postoje kvalitetni šamponi i psi se mogu kupati jednom nedeljno.
Dragica Živković, takođe profesionalni frizer pasa, ipak smatra da pse leti ne treba šišati. Kaže da svakog psa dlaka štiti od vrućine i UV zračenja.
-Ispod dlake se nalaze vazdušni džepovi koji vrše termo regulaciju. Pogrešno je šišati ih, ali ih treba furminirati, odnosno vaditi višak poddlake. To je tretman koji se radi protiv linjanja, specijalnim aparatom ili baš gustim češljem. Poddlaku treba uklanjati da bi vazduh ispod dlake bolje strujao. Generalno, odvraćam ljude od šišanja njihovih ljubimaca isključivo radi njihove dobrobiti. To naravno važi ako je pas održavan i nije ućeban, u suprotnom šišanje će mu znatno olakšati muke. Ako je ošišan pas napolju treba da bude u hladu i treba ga kvasiti. Oni mnogo lakše dobijaju opekotine nego ljudi. Rase kao što su čau-čau, haskiji, samojedi, imaju izuzetno mnogo poddlake i treba ih što češće češljati. Kupanjem takođe otpadne veliki deo viška dlake, ističe Dragica.
Dakle, ukoliko imate dugodlakog psa četkanje i održavanje su obavezni, o frizuri se dogovorite sa profesionalce, a psa ne šetajte kada je velika vrućina i obezbedite mu da uvek ima sveže vode.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa