18. jul 2019.18. jul 2019.
DVANAESTI ŠABAČKI  MEMORIJAL KRALjA ALEKSANDRA
Šabačke konjičke svečanosti 20. i 21. jula

DVANAESTI ŠABAČKI MEMORIJAL KRALjA ALEKSANDRA

Uoči praznika galopa First Thought u Šabac doneo pehar 97. Srpskog galopskog derbija. “Intergaj” pred Memorijal: “Želimo petu pobedu”. Deset trka u dva dana, voltižeri, Ladie's day, izbor najlepše dame Zapadne Srbije....
Naša očekivanja su, ako sve bude kako treba, da ponovo pobjedimo u Memorijalu kralja Aleksandra i to bi nam bila peta uzastopna pobjeda u ovoj trci – kaže, pred start dvanaestog nadmetanja za “kraljev pehar”, Aleksandar Jovanović iz “Intergaja”. A, baš u nedelji pred Šabačke konjičke svečanosti, u srpsku prestonicu galopa, pehar 97. Srpskog galopskog derbija donosi First Thought (Kullachy/Port Charlotte), vlasnika Dejana Vujičića i Nike Šendeković, trenera Bojana Šendekovića, sa Aleksandrom Šašićem u sedlu.
- Ovo je osećaj koji se teško može opisati rečima..Pre svega velika tenzija, ogroman teret samim tim što je bio veliki favorit. No, ruku na srce, moram priznati da je velika čast biti trener ovakvom konju, jer je veliki profesinalac koji ne zna koliko ima klase i kvaliteta. Suze radosnice, smeh, svega je bilo nakon još jednog trijumfa u trci života – kaže Bojan Šendeković, kojem je ovo treći trijumf u derbiju.
Još jedan derbi pehar u Šapcu velika je radost za sve ljubitelje konjičkog sporta, koji s nestrpljenjem iščekuju novi galopski spektakl – Šabačke konjičke svečanosti. U dva dana biće održano čak deset trka, među kojima je najvažnija G1 galopski okršaj na 2.400 metara – Memorijal kralja Aleksandra.
Galoperi Štale “Intergaj” uzeli su poslednja četiri pehara ovog prestižnog galopskog nadmetanja u Šapcu, pa gosti, sa puno samopouzdanja, dolaze i ove godine. Ipak, lako neće biti, na crtu im ove godine izlazi još 13 iskusnih trkača, među kojima i plasirani i pobednici u ovoj i brojnim drugim trkama.
- Za našu štalu su ovu trku osvajali do sada Golden Journey, dva puta zaredom Sammy's Warrior i prošle godine Merion. Pričinjava nam veliko zadovoljstvo učešće na Svečanostima i za nas je to najznačajniji trkački dan od svih u Srbiji – poručuje pred novi start Aleksandar Jovanović.
U dvanaestom Memorijalu startovaće i dvostruki pobednik ove trke Sammy's Warrior, nekada vlasništvo “Intergaja”, danas Adamovića i Radivojevića, a u treningu kod Bojana Šendekovića.
- Šabačke konjičke svečanosti su mi omiljena dva dana u godini. Nigde nisu lepe trke kao u našem Šapcu. Očekivanja su uvek velika, nastupićemo sa čak 20 grla u 2 dana. U glavnoj trci Memorijalu kralja Aleksandra Sammy's Warrior će braniti naše boje. Plasman u prva četiri grla bi za nas predstavljao sjajan rezultat, idu i naše dve dame – Median i Lullaby, koje su u dobroj formi,a i nose manje kilograma, pa im to može biti prednost– kaže Šendeković.
U najznačajnijem galopskom okršaju Šabačkih konjičkih svečanosti ove godine puna start mašina. Iako se među konjarima šuška o favoritima, kažu da će biti neizvesno i da niko ne može baš biti siguran, jer je reč o grlima dobrog pedigrea, u odličnoj formi. Sve ovo obećava dobru trku, neizvesnu završnicu i istinsku “galopsku poslasticu” za veliki broj ljubitelja konjičkog sporta koji u Šabac pristižu iz cele Srbije i regiona.
Organizatori ovog spektakla su KK Džokej klub i Turistička organizacija grada Šapca.
- I ove godine biće brojnih sadržaja za sve posetioce hipodroma. Organizujemo tradicionalni Ladie's day, uz reviju šešira modnog salona “Rade hats couture” iz Beograda, a prvi put ćemo, u saradnji sa Miss Serbia organizovati i izbor Miss Zapadne Srbije. Osim ovoga, biće dečjih animatora, kao i izlagača zainteresovanih da predstave svoje proizvode na ovoj značajnoj manifestaciji – kaže Srđan Mitrašinović, direktor TOŠ-a.
Prvog dana svečanosti, u subotu, na programu su četiri trke, među kojima “Ženska milja” na 1609 m i “Memorijal Stefana Paunovića” na 2.000 metara, dok će, u nedelju, biti čak šest galopskih okršaja – osim najprestižnijeg – Memorijala kralja Aleksandra na 2.400 m i Dvogodački kup na 1.350, Super sprint na 1.000, Šabačka milja na 1.609 i Memorijal Dragan- Kića Popović na 1.800 metara. Jedan od kurioziteta Šabačkih svečanosti je i trka džokeja na 100 metara, koja neće izostati ni ove godine.
Start prve trke u subotu je u 17 časova, a u nedelju nadmetanja počinju u 15.30 časova.
PEHAR DERBIJA –
TREĆI PUT
Moram priznati da sam zaista ceo svoj život posvetio konjima i da 110% sebe dajem svaki dan i svaki sat kako bih bio tu gde jesam. Poslednjih 5 godina 3 puta trijumf u trci života - sva tri puta i drugoplasirano grlo je bilo iz naše štale. Ne mogu a da ne spomenem dobre gazde koje zaista imaju veliko poverenje u mene, pre svega pri odabiru konja, a samim tim veliki rezultat u velikim trkama je neizostavan – kaže Bojan Šendeković, višestruki šampion među trenerima, koji u treningu ima oko 30 grla.

PUNA START MAŠINA
Memorijal kralja Aleksandra, G1 - 2.400 m
1 ALEXANDAR Milojević Mi. 62
2 BAHAMIAN STORM Jovanović S. 62
3 JAAFY (IRE) Amioti V 62
4 ORNAMENT Glogovac S. 62
5 RHETT BUTLER (IRE) Stanarević M. 62
6 SAMMY'S WARRIOR (GB) Ilić Ž. 62
7 KALINA LADY Vujković T. 60
8 KOLN (GER) Perović Đ. 60
9 KRASIVA Kozma I. 60
10 MEDIAN (GB) Šašić A. 60
11 PAMANERA Gnesi C. 60
12 PURE PEARL (GER)Konkolj M. 60
13 UNTIL AGAIN Fele A. 60
14 LULLABY (GER) Lazarević D. 52,5

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa