1. avgust 2019.1. avg 2019.
Nova pravila za igru
Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta

Nova pravila za igru


U „Službenom glasniku Republike Srbije“, pod brojem. 41/2019 objavljen je Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta koji se primenjuje od 19. juna 2019. god, osim člana 35 čija je primena odložena do pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji čime prestaje da važi Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta („Službeni glasnik RS”, broj 63/18)
Prema novom pravilniku Ministarstva privrede, koji je stupio na snagu krajem juna ove godine, sva igrališta u Srbiji su u obavezi da se usklade sa evropskim standardima, odnosno standardima definisanim pravilnikom. Nova igrališta moraće da budu u skladu sa novim odredbama, a postojeća da se prilagode do 23. novembra 2021. godine.
Pored brojnih definisanih pravila predviđeno je da podloga i sprave budu napravljene tako da prilikom eventualnog pada deteta, mogućnost povrede bude svedena na minimum. Po prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran, pri čemu je odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta na vlasniku, što su u najvećem broju slučajeva lokalne samouprave. Vlasnik je takođe dužan da finansira prilagođavanje igrališta koja su već u funkciji, a definisan je rok od tri godine da se to učini. Ona koja u predviđenom periodu ne budu bila adaptirana biće zabranjena za korišćenje. Vlasnici, odnosno osiguravajuće kuće, ukoliko vlasnici osiguraju igrališta, snosiće troškove popravke kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru takvih prostora za igru, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.
Pravilnikom propisani su važni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na neophodne površine, opremu, kao i druge uslove koji moraju biti ispunjeni pri upotrebi dečjih igrališta. Ona koja se nalaze u blizini parkinga ili saobraćajnica obavezno će imati zaštitnu ogradu, a moraće da budu dostupna i deci s invaliditetom. Igralište sadrži opremu i konstrukcije sa kojima, ili na kojima, deca mogu da se igraju na otvorenom, pojedinačno, ili u grupama, ali moraju biti bezbedna za korišćenje. Preporučeni materijali su plastika i drvo, a podloga mekog sastava.
Definisano je ko može biti: proizvođač, zastupnik, uvoznik, distributer, lice odgovorno za postavljanje dečjeg igrališta. Pravilnikom su obuhvaćeni oprema i uređaji koji se postavljaju, kao i da dečja igrališta postavljena na privatnoj imovini, a koja nisu namenjena javnoj upotrebi, odredbe novog pravilnika se ne primenjuju. Obuhvaćeni su tehnički i drugi zahtevi za postavljanje dečjih igrališta koji se odnose na: ograničenja u pogledu lokacije, pristupačnost i prilaz, zaštitu od saobraćaja i opšti principi zaštite igrališta, lokacija postavljanja, projektovanje i funkcionalnu organizaciju, tehnički i drugi zahtevi za opremu i potrebne površine dečjih igrališta koji se odnose se na: tehničke zahteve za opremu na dečjim igralištima i tehničke zahteve za potrebne površine na dečjim igralištima, stavljanje na tržište i/ili upotrebu, navodi se u pravilniku koji je dostupan na sajtu „Pravni portal“.
O dečjim igralištima u gradu za „Glas Podrinja“ govorila je direktorka Javnog preduzeća „Infrastruktura“ Violeta Šestić.
Po prvi put pravilnikom je tačno definisano ko je odgovoran za dečja igrališta, pri čemu je odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta na vlasniku, što su u najvećem broju slučajeva lokalne samouprave. Da li možda postoji podatak u kom procentu je Grad Šabac vlasnik igrališta u gradu?
Grad Šabac je vlasnik 29 dečijih igrališta.
Koliko igrališta u Šapcu ispunjava uslove koji su predviđeni novim pravilnikom koji je stupio na snagu (izmena), 19. juna 2019. godine?
JP "Infrastruktura Šabac" je upoznata sa novim Pravilnikom. Dečija igrališta se redovno obilaze pre svega zbog bezbednosti dece i sva su atestirana prema prethodno važećim pravilima. Nažalost, fizička oštećenja su vrlo česta (a posebno se ovo manifestuje tokom noćnih sati) i ovom prilikom apelujemo na sve da čuvaju i da se u skladu sa pravilima odnose prema ovim spravama jer se ovde radi o bezbednosti naših najmlađih sugrađana. Pripremamo se i za ocenjivanje usaglašenosti, a za šta je zakonodavac dao rok do 23.11.2021. godine. Istovremeno, sva nova igrališta na području Grada će biti urađena u skladu sa novim Pravilnikom.
Kome sugrađani mogu da se obrate ukoliko primete da je dečje igralište oštećeno?
Za uočena oštećenja i nedostatke na dečijim igralištima sugrađani se mogu obratiti JP "Infrastruktura Šabac", ulica Karađorđeva br. 27, kao i Odeljenju komunalne policije i Odeljenju za inspekcijske i komunalno stambene poslove u ulici Janka Veselinovića br. 20.
Kada govorimo o odgovornosti, gde prestaje odgovornost Grada, odnosno vlasnika dečjih igrališta, a gde počinje roditelja?
Odgovornost Grada prestaje prilikom ispunjenja zahteva o bezbednosti, a odgovornost roditelja mora uvek biti prisutna, a naročito prilikom nepropisnog korišćenja sprava na igralištima.
Da li je obavezno da bude istaknuto ko je vlasnik igrališta, način upotrebe i postoji li ograničenje, preporuka kada je uzrast dece u pitanju?
Prema novom Pravilniku stoji jasna obaveza za postavljanje info table sa svim potrebnim obaveštenjima i informacijama koje se moraju ispuniti i prilagoditi postojećim igralištima.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa