5. septembar 2019.5. sep 2019.
Nadživeće nas naši tragovi
U NEDELjU OSVEĆENjE HRAMA NA SOKOLU

Nadživeće nas naši tragovi

U vremenu kada zadužbinarstvo umire, opstaje ktitorstvo hramova
U nedelju, 8. septembra, biće osveštan hram na Soko gradu koji je posvećen Saboru Srba Svetitelja. Očekuje se veliki broj uvaženih gostiju, među kojima su ktitori, porodice Veselinović i Ranković.
- Ovo je primer za svaku pohvalu. Nije uobičajeno da dve porodice pomognu gradnju jedne bogomolje. U vremenu kad zadužbinarstvo umire, opstaje ktitorstvo hramova, kaže prota Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik.
Preduzetnik Rade Veselinović, vlasnik firme „Galeb“, poslednjih deset godina potpredsednik je Crkvenog odbora Eparhije šabačke.
- Želeo sam da ostavim trag i u Eparhiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Odlučio sam se za gradnju hrama na Soko gradu, u kojoj učestvujem zajedno sa porodicom Ranković. Šest godina je trajala izgradnja, a sada je došao trenutak za osvećenje, što nas čini srećnim, kaže Veselinović, koji pomaže gradnju još jedne bogomolje, u rodnom Cerovcu, koja će započeti naredne godine - Već je postavljen kamen temeljac i krst. Mislim da bi zadužbinarstvo, ukoliko čovek ima mogućnosti, ponovo trebalo da postane aktuelno. To je moj motiv.
Osvećenje hrama zakazano je za 8 sati i 30 minuta na Soko gradu, koji je zadužbina vladike Lavrentija.

M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa