12. septembar 2019.12. sep 2019.
Reč stručnjaka

Važnost uvođenja plodoreda

Svedoci smo ubrzanog devastiranja zemljišta, koje se kao bumerang vraća poljoprivrednom proizvođaču kroz loš prinos i kvalitet na kraju poljoprivredne vegetacione sezone. Možemo tražiti milion razloga, i kao takve nabrojane čini nam se da su svi pođednako doprineli narušavanju kavaliteta zemljišta koje za posledicu imaju već rečeno.
Jedan od čini nam se najvažnijih razloga je poštovanje plodoreda, koje možemo svrstati u one razloge uvođenja koje zovemo organizaciono-tehnički i ekonomski. O čemu moramo voditi računa:
Izbor preduseva mora imati vremensku distancu ili razmak između žetve prethodnog i setve narednog useva, a razlog je blagovremeno izvođenje svih potrebnih agrotehničkih operacija ali da naravno to ne bude setva u monokulturi. Pored štetnosti monokulture, za posledicu ima takođe neplansko iskorišćavanje mašinskog parka gde se može pojaviti nedostatak agregata za obradu, jer se povećavaju površine gde su za obradu potrebni isti agregati.
Ekonomski razlozi poštovanja plodoreda je stabilnost proizvodnje, izbegavajući pojavu bolesti i štetočina sa jedne strane a sa druge obezbeđujući redovnu pojavu na tržištu i naplatu kroz proizvodnju tokom cele godine bez gubitaka u smislu vremenske neiskorišćenosti zemljišne površine.Dakle, ovakvim pristupom i poštovanjem plodoreda izbegavamo i mogućnost nanošenja štete usled vremenskih nepogoda, jer se vegetacija različitih kultura odvija u različitim vremenskim periodima.
Dipl.ing.Darko Simić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa