19. septembar 2019.19. sep 2019.
Umetnost upozorava
Izložba italijanske umetnice Paole Degan u Kulturnom centru

Umetnost upozorava

„Nesavesnost prema životnoj okolini je prisutna u čitavom svetu, ali to nije razlog da budemo samo nemi posmatrači. Umetničkim delovanjem želim da ljude podsetim na odgovornost koju svako od nas nosi.“
Italijanska umetnica Paola Degan kroz svoje neobične radove od odbačenih predmeta ukazuje i podseća na otuđenost čoveka i okoline, ali i neraskidivi prirodni ciklus sveprožimanja. Na fotografijama velikog formata u okviru postavke pod nazivom „Restitucione“, zabeleženi su trenuci „oživaljavanja“ otpada koji na obalu more donosi sa pučine. Kompozicije podsećaju na usnule, ili napuštene gradove.
Umetničke instalacije na fotografijama upozoravaju, intrigiraju posmatrača i uvode u svet imaginacije. Mistični pejzaži, na peščanim dinama otkrivaju daleke, zaboravljene vidike, ali i relacije u odnosu čovek-priroda. Nov „život“, udahnut je odbačenim predmetima samo na trenutak, da bi potom pronašli konačište kroz reciklažu. Akcenat nije samo na vizuelnom estetskom doživljaju, nego i društvenoj angažovanosti i odgovornosti prema okolini.
-Istraživanje o umetnosti započelo je kao igra uz dine Porto Fera, na plaži Sardinije. Oluje donose otpad koji se akumulira na ivici, od vode do obale. Od onoga što pronađem sam pokušala da napravim male setove, poput pozorišta sa zanimljivim predstavama. To je oporavak otpadnih materijala kojima je zapravo već prošla faza upotrebe, ali i upozorenje da čovek šteti prirodi, a da nije ni svestan u kojoj meri to čini - navodi autorka postavke koja je izložena u galeriji Kulturnog centra.
Spona između Šapca i Venecije bio je je šabački umetnik dr Dragan Marković Markus, predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Šapca, na čiju inicijativu italijanska umetnica izlaže u Šapcu.
-Istinski tragaoci i osobe nadahnute stvaralačkim duhom, vide lepotu u svemu, od svakodnevnog aktuelnog do onog odbačenog i zaboravljenog. Umetnik ne može bilo šta stvoriti ni iz čega, on postojeće ponuđeno, preoblikuje uspostavljajući nove vizuelne i značenjske relacije. Tako Paola, svojom lucidnošću i nepatvorenim duhom umetničkog stvaranja, faktički vaskrsava neka druga postojanja, ali u novom ruhu, sa novim porukama. Odbačeni plastični predmeti na njenim fotografijama postaju tajnoviti pejzaži, žive svoju novu estetiku, uzbudljivu i asocijativnu, ali pre svega opominjuću. Kako i sama umetnica kaže, "Nažalost nesavesnost je prisutna gotovo u celom svetu. Ali to nije razlog da to pustimo. Pre ili kasnije i najgori će slediti dobar primer. Svojom umetničkom aktivnošću želim da ih podsetim na to". Maštovitim i dinamičnim fotografskim kompozicijama, Paola datu ideju drži u fokusu i uspeva svoje ushićenje i nadu prenese na nas. Naše je samo da to "ne pustimo - rekao je šabački umetnik dr Dragan Marković Markus povodom izložbe „Restitucione“.
Posetioci postavku u galeriji Kulturnog centra mogu pogledati do ponedeljka, 23. septembra.

Paola Degan, rođena je 1954. godine u Veneciji. Završila je Šumarski fakultet u Padovi, radila kao predavač u srednjoj i visokoj školi kao i na poslovima za zaštitu životne sredine. Ljubav za likovnu umetnost kao i sopstvenu kreativnost, nasledila je od majke Cetine Degan, darovite slikarke iz Venecije. Poslednjih nekoliko godina nije odolela želji da počne predstavljati ono što radi. Pored sakupljanja i fotografisanja plastičnih predmeta izbačenih iz mora, bavi se kolažom, slikanjem i skulpturom. Izlagala je na nekoliko samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama u Italiji.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa