19. septembar 2019.19. sep 2019.
Prerađeno na hiljade kilograma voća i povrća
U SUSRET 11. FESTIVALU ZIMNICE

Prerađeno na hiljade kilograma voća i povrća

Nešto više od nedelju dana ostalo je do početka 11. “Festivala zimnice” pa se pripreme u Koceljevi za ovogodišnju manifestaciju, koja će se održati od 27-28.septembra, već privode kraju.
Varoš je “umivena”, organizatori užurbani i ushićeni, a žitelji nestrpljivi da ugoste na hiljade posetilaca. Za stanovnike ove opštine sajam je postao praznik, događaj kojem se svi raduju.
Vredne domaćice iz Koceljeve su u proteklom periodu preradile na hiljade kilograma voća i povrća. Za izlagače zimnice pripreme traju već nekoliko meseci. Počinju sa prvim voćem čiji plodovi završavaju u teglicama i flašama u bogatoj paleti finalnih proizvoda slatkog programa. Međutim, nije neobično da se zajedno u pakovanju nađu oni plodovi, koji su samo na prvi pogled, nespojivi. Upravo takvi, neobični i savremeni, a opet pripremani na tradicionalan način, obogaćuju ponudu, doprinose šarenilu štandova i privlače kupce.
–Imamo veoma bogat i interesantan program proizvoda, a neki od njih su ljuto grožđe i paprika sa đumbirom. Svake godine plasiramo novi proizvod. Prošle je to bio džem i slatko od ljutih paprika, a ove...neka to bude iznenađenje- sa osmehom kaže Marko, član “Domaćinstva Nedeljković” iz Koceljeve i dodaje da odmora nema tokom cele godine, jer se neprestano traga za novim receptima i idejama.
Na prvom “Festivalu zimnice” među izlagačima našlo se tek sedam lokalnih proizvođača koji su , čini se, pomalo stidljivo ponudili ono što su u svojim domaćinstvima preradili, a neretko i proizveli. Deceniju kasnije, na tezgama se našlo preko 80 hiljada teglica proizvedenih u tamnavskom kraju, a proizvodnjom zimnice počelo je da se bavi 50-ak domaćinstava. Za njih je Festival značajan događaj, ne samo zbog mogućnosti plasmana prerađenog voća i povrća, već zbog sklapanja prijateljstava među izlagačima, razmene iskustava, neposrednog kontakta sa kupcima. Ekonomski efekat je izuzetno važan, ali je, kažu, još značajnije to što ova manifestacija “ima dušu” i što Koceljevu i njene potencijale promoviše na pravi način.
–Mi se bavimo proizvodnjom zimnice za prodaju već jednu deceniju. Što se tiče “Festivala zimnice”, iskustva su nam veoma pozitivna. Pre svega, počevši od samog proizvoda, gde se rađaju nove ideje, pa plasmana na tržište, gde se zaista lepo družimo sa ostalim domaćinstvima i gostima iz raznih mesta. Ti kontakti su od neprocenjivog značaja. Lepo je kada odete u neko drugo mesto, na neki drugi događaj i čujete sve najlepše o ovom festivalu i vašem mestu- kažu Nedeljkovići.
Proizvoda će, bez sumnje, i ove godine biti za svačiji ukus i džep. Lokalni proizvođači napominju da su uglavnom zadržali dosadašnje cene proizvoda.
–Ove godine su cene sirovina malo veće u odnosu na proteklu ali i dalje ćemo se truditi da ostanemo dosledni i zadržimo cene sa prošlogodišnjeg Festivala jer je to, pre svega, poštovanje kupaca- smatraju Nedeljkovići koji, kao i njihove kolege, željno iščekuju petak, 27. septembar i otvaranje ovogodišnje privredno-turističke manifestacije čiji kvalitet je prepoznat i potvrđen i na Novosadskom sajmu poljoprivrede na kojem je čelnicima opštine i organizatorima Festivala dodeljeno priznanje.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa