19. septembar 2019.19. sep 2019.
Unutrašnje dvorište
Promocija knjige Gorana Petrovića u Biblioteci šabačkoj

Unutrašnje dvorište

Pričama iz knjige „Unutrašnje dvoriše“ Goran Petrović je uverljivo omeđio svoj razuđeni pripovedački prostor. Čovekova realnost i snalaženje u svetu koji ga okružuje, uprkos onome koji doživljava i naslućuje zauzima jedno od centralnih mesta u prozi autora. Zbirka je presek dosadašnjeg stvaralaštva Petrovića koji bez zadrške govori o svakodnevnim, malim stvarima koje nas okružuju.
-Brižljiv stil koji neguje Goran se čita na svakoj stranici njegovih dela, kako romana, tako i pripovedaka. Kao artista pisac u našu književnost uvodi neke od epohalnih tema opstanka čoveka u vremenu, odnosno ukorenjenost u istoriji. U novijim delima teme izmešta iz velikih istorijskih događaja i pozicionira u malim regijama običnog života, gde traži epifanijski smisao lepote i onoga ka čemu svi težimo, a to su sklad i uređenost – rekao je nedavno književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov na promociji knjige u Bibilioteci šabačkoj.
Književni junaci u zbirci oblikuju čudesan svet gde se sused iz zgrade pretvara u anđela, grupa prijatelja tajno ulazi u jedan pejzaž akvarela, likovi koji skidaju kolutove dima sa zidova i nameštaja, koračaju lebdeći iznad zemlje, daju lekcije uvažavanja. Ipak, svi teže da izađu iz bezlične svakodnevice, zakorače u predeo mašte i tako ožive jedinstven književni mikrokosmos.
-Često ono što nam privuče pažnju, nešto blještavo, nalik fasadi nije suština naših života. Srž je ono što se krije iza toga i to je pravi život koji osetimo. Mirisi, zvuci koji dopiru iz susedstva – pojašnjava pisac Goran Petrović.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa