10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Lep događaj da postane tradicija
SRPSKA DECE IZ HRVATSKE POSETILA MAČVANSKI UPRAVNI OKRUG

Lep događaj da postane tradicija

Vladan Krasavac je izrazio želju da posete srpske dece iz inostranstva, a posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, ovom kraju postanu tradicija. Sledeća poseta bi trebala da ubede upriličena za decu iz Zapadne Slavonije: Pakraca, Okučana i Novske
Srpska deca iz Hrvatske od 27. do 29. septembra bili su gosti opština Ljubovija, Mali Zvornik i Krupanj. Pedesetak dece iz okoline Vukovara bile je smešteno u manastirskom kompleksu u Soko gradu.
Ova poseta bila je tema konferencije za medije koju je u petak organizovao načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac. Načelnik je istakao da je to prvi put da je grupa srpske dece iz Hrvatske organizovana boravila u Mačvanskom okrugu.
-Deca su se upoznala sa kulturno-istorijskim i duhovnim znamenitostima Azbukovice i Rađevine i u tri dana su obišli najznačajnije turističke tačke ovog kraja. Ovo je bio lep događaj na koji sam ponosan, ali cilj je sam po sebi nešto viši. Želimo da okupimo decu iz rasejanja, u ovim vremenima kada trpe pritiske sa svih strana po pitanju jezika, pisma, veroispovesti, i da ih vratimo korenima. Deca iz Hrvatske mogla su da osete da je Srbija majka koja ih voli i okuplja ih u svoju kuću, izjavio je Vladan Krasava.
Posebnu zahvalnost izrazio je vladiki Lavrentiju koji je nesebično otvorio vrata manastirskog kompleksa i ugostio decu i njihove pratioce. Takođe se zahvalio predsednicima tri opštine, kao i sponzorima koji su pomogli ovaj projekat.
Gosti iz Hrvatske posetili su krst iznad manastira u Soko gradu, a predavanje o istoriji ovog kraja održao im je profesor Sreten Cvetojević. Nakon toga, obišli su znamenitosti Krupnja: manastir Dobri potok i muzejsku postavku u njemu, Mačkov kamen i novoizgrađenu crkvu despota Stefana Lazarevića. Članovi rafting kluba iz Ljubovije za goste su organizovali plovidbu čamcima od Gornje Trešnjice do Vrhpolja, a u Malom Zvorniku su obišli Podzemni grad Karađorđevića, novu turističku atrakciju
Deci iz Slavonije tokom posete društvo su pravili vršnjaci iz opština domaćina. Po polasku lokalne samouprave obradovale su ih prigodnim poklonima, koje su poneli kući kao još jednu uspomenu na boravak u ovom kraju.
Realizaciji ove ideje, pored opština domaćina, najviše su pomogli državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, predsednik Zajedničkog veća srpskih opština Vukovar Srđan Jeremić, kao i Mačvanski upravni okrug.
Vladan Krasavac je izrazio želju da posete srpske dece iz inostranstva, a posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, ovom kraju postanu tradicija. Sledeća poseta bi trebala da ubede upriličena za decu iz Zapadne Slavonije: Pakraca, Okučana i Novske.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa