17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Med jesti svakodnevno, a ne kao lek
TRADICIONALNO DRUŽENjE DRUŠTVA PČELARA CER – ŠABAC NA ŠLjUNKARI

Med jesti svakodnevno, a ne kao lek

Hvale jedni druge, niko sebe. Tako su došli na ideju da se druže na Šljunkari, ali i da organizuje Sajam meda koji je proteklog vikenda šesti put organizovan u našem gradu
Pčelari su divni ljudi. Spremni su da mnogo toga izdrže, poput uboda pčela, ali i da se opuste.
Tako je bilo i minulog vikenda. U organizaciji Društva pčelara Cer - Šabac, organizovano je tradicionalno druženje vrednih majstora pravljenja meda kako iz Šapca, tako i iz Loznice, Valjeva, Mladenovca, Lazarevca... Svi oni su došli na šabačku Šljunkaru sa dobrim raspoloženjem. A, naletela je i po neka pčela.
Na ovom tradicionalnom okupljanju pčelara iz našeg kraja nije se mnogo govorilo o struci. Znamo svi kakva je ovogodišnja situacija sa medom. Nije idealna, ali to nije smetalo pčelarima da se lepo druže u prirodi, a gde bi drugo, kada je njihov posao vezan za prirodu.
- Tradicionalno se okupljamo na Šljunkari. Ovde je priroda lepa i naš je zadatak samo da izaberemo lep dan. Za ostalo se sami pobrinemo - kaže nam jedan od članova Društva pčelara Cer - Šabac.
Neki od njih, ali i predsednik ovog Društva Davor Šašić imali su i specijalno zaduženje više u odnosu na sve ostale pčelare. Vodili su računa o tome da pčelari ne ostanu gladni, pa su u tu svrhu morali dva praseta sa ražnja da serviraju svojim kolegama. Pokazali su da su majstori i ovog zanata, a ne samo za proizvodnju meda.
A, za med, pored puno truda i strpljenja, potrebno je i puno znanja. Svi pčelari sa kojima smo razgovarali su vrhunski znalci. Prave onakav med kakav svi mi najviše volimo. Čist, prirodan bez ikakvih dodataka koji bi ga učinili prijemčljivijim na tržištu. Nema laži, nema prevare. Mnogi od njih su otišli korak dalje i prave raznorazne specijalitete od mede koji su vrhunskog kvaliteta. U jednom su međutim jedinstveni.
- Med je najbolji kada je sam, čist med. Treba ga konzumirati svakodnevno, a ne kao lek. Pravimo mi i medovaču, ali još je bolje jesti med i piti rakiju - ističe jedan od domaćina.
Oni što je zanimljivo, ovom prilikom nismo naleteli ni na trunku sujete među njima. Hvale jedni druge, niko sebe. Tako su došli na ideju da se druže na Šljunkari, ali i da organizuju Sajam meda koji je proteklog vikenda šesti put organizovan u našem gradu.
Hteli ne hteli, morali smo malo i o medu. Bagrem je ponovo podbacio i učinio još jednu godinu lošom za pčelare. A, kupci baš najviše insistiraju na njemu.
- Najviše se traži bagremov i livadski med, a meni je, na primer, najlepši med od suncokreta. Ne znam zašto je zapostavljen. To je po meni najbolji med - reče nam, onako, usput jedan od pčelara dok nas nudi fenomenalnom medovačom.
Ovo je samo jedno od druženja pčelara. Ovakve neformalne manifestacije se organizuju i u drugim gradovima sa kojima šabački pčelari sarađuju, tako da je ovo bila divna i uspešna prilika da se pokažu kao dobri domaćini.

Teško do livadskog meda
Pčelari sa kojima smo razgovarali dali su nam dobar savet kada je med u pitanju.
- Ko god da vam nudi livadski med iz našeg kraja, budite sigurni da nije čist livadski. Kod nas nema livada za med. Jedino ako ne voze pčele van Šapca pa stvarno dođu u kontakt sa pravom livadom - rekli su nam pčelari.


Kupanje u oktobru
Na opšte iznenađenje, na šabačkoj Šljunkari smo naleteli i na dva hrabra kupača. Spolja je delovalo milina za kupanje. Mirna voda, čista, sunce upeklo, 26 stepeni. Nije, međutim, tako i u vodi. Momak koji se hrabro okupao, rekao nam je da je malo neprijatno i da se voda poprilično hladna. Pčelari su, takođe, bili začuđeni kupanjem u oktobru, ali su brzo „povratili“ kupača i dostojno ga okrepili.
N. K

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa