17. oktobar 2019.17. okt 2019.

Draginac 2019.

Sedamdeset osam godina od najnehumanijeg ratnog događaja iz Prvog svetskog rata obeleženo je 14. oktobra u Dragincu, selu u opštini Loznica. Ovaj događaj, gde su Nemci za odmazdu ubili 1950 nedužnih građana i dece iz Draginca i desetak okolnih sela, ne može se nikada da zaboravi, a sa svakog okupljanja kod spomen kosturnice šalje se svetu poruka da se nigde i nikada tako nešto ne ponovi.
Svečanost je bila na državnom nivou, dobro organizovana, uz državnu himnu, Vojsku Srbije i počasnu vojnu stražu koju su držali vojnici iz garnizona Šabac. Pored pomenutih iz Vlade Srbije bilo je i predstavnika SUBNOR iz Šapca i Loznice, predstavniuka vojnih penzionera iz Šapca i drugih organizacija, dosta građana i skoro cela Osnovna škola “14. oktobar” iz Draginca.
Na ovaj nemili ratni događaj prisutne su podsetili zamenik gradonačelnika Loznice i Državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.
Na brojnim položenim vencima izraženo je veliko poštovanje prema nevinim žrtvama, stradalim od fašističke Nemačke.
Ova svečanost se podudarila sa jubilarnom godišnjicom Osnovne škole u Dragincu, koja ove godine slavi 180 godina postojanja. Tom prilikom učenici su za prisutne izveli bogat program.
Baš u vezi te godišnjice predsednik SUBNOR Šabac Vladimir Ninković uručio je školi komplet knjiga za njihovu biblioteku.
Stevan Stojanović
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa