Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.

Драгинац 2019.

Седамдесет осам година од најнехуманијег ратног догађаја из Првог светског рата обележено је 14. октобра у Драгинцу, селу у општини Лозница. Овај догађај, где су Немци за одмазду убили 1950 недужних грађана и деце из Драгинца и десетак околних села, не може се никада да заборави, а са сваког окупљања код спомен костурнице шаље се свету порука да се нигде и никада тако нешто не понови.
Свечаност је била на државном нивоу, добро организована, уз државну химну, Војску Србије и почасну војну стражу коју су држали војници из гарнизона Шабац. Поред поменутих из Владе Србије било је и представника СУБНОР из Шапца и Лознице, представниука војних пензионера из Шапца и других организација, доста грађана и скоро цела Основна школа “14. октобар” из Драгинца.
На овај немили ратни догађај присутне су подсетили заменик градоначелника Лознице и Државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.
На бројним положеним венцима изражено је велико поштовање према невиним жртвама, страдалим од фашистичке Немачке.
Ова свечаност се подударила са јубиларном годишњицом Основне школе у Драгинцу, која ове године слави 180 година постојања. Том приликом ученици су за присутне извели богат програм.
Баш у вези те годишњице председник СУБНОР Шабац Владимир Нинковић уручио је школи комплет књига за њихову библиотеку.
Стеван Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa