Berza

  • aero 907 ⚫ 0,00%
  • aqua 106 ⚫ 0,00%
  • djrs 3.600 ▼ -50,00%
  • dnos 3.000 ⚫ 0,00%
  • dvlj 2.817 ▼ -49,99%
  • mtlc 1.900 ⚫ 0,00%
  • niis 543 ▼ -2,51%
  • omol 800 ⚫ 0,00%
  • puue 100 ⚫ 0,00%
  • unfz 9.000 ▼ -50,00%
(17. oktobar 2019.)
Izložba Nine Ivanović u Kulturnom centru

Vizuelni umetnički dnevnik

Uz upotrebu fotografija, pažljivo odabranih iz opsežne lične arhive, koje kasnije koristi kao predloške za pripremu linijskih crteža, kako bi u finalnoj fazi bili pretvoreni u trodimenzionalne crteže-objekte gde umetnica spaja više likovnih tehnika
Vizuelni umetnički dnevnik
Prostorni žičani crteži Nine Ivanović nastaju specifičnom tehnikom koju je umetnica razvila tokom višegodišnjeg umetničkog istraživanja. Radovi napravljeni od armature, čije savijanje i zavarivanje zahteva fizički napor, deluju lagano, lelujavo i gotovo nematerijalno. Takav efekat se naglašava prisustvom igre senki i svetlosti kao sastavnim elementima autorkinih prostornih crteža, koje u različito doba dana i kretanjem posmatrača dobijaju novu, drugačiju dimenziju, a postavci u galeriji Kulturnog centra specifičnu atmosferu.
Uz upotrebu fotografija, pažljivo odabranih iz opsežne lične arhive, koje kasnije koristi kao predloške za pripremu linijskih crteža, kako bi u finalnoj fazi bili pretvoreni u trodimenzionalne crteže-objekte gde umetnica spaja više likovnih tehnika.
-Mediji koji koristim na papiru realizujem u formi skulpture, tačnije prostornog crteža – kaže Nina Ivanović i dodaje da su inicijalna ideja lični doživljaji, urezani u memoriju.
Teme koje bira su pejzaži, zabeleženi na putovanjima i čine vizuelni dnevnik, govore o njenom iscrpnom beleženju sveta i pružaju pogled u njen intimni svet.
-To su i univerzalne situacije koje mogu da „komuniciraju“ sa širom publikom, svima prepoznatljivi – pojašnjava Nina.
Radovi naizgled nepretenciozne tematike predele iz prirodnog i urbanog pejzaža prenose u prostor galerije, tako da kreiraju poseban ambijent koji se formira upravo zahvaljujući tehnici kojim su izrađeni.
Posmatrani iz blizine, radovi su puni brzih, izlomljenih linija, haotični, i apstraktni, ali sagledavanjem njihove celine, dobija se potpuno druga slika. Čudesno mirni i tihi, davno zaboravljeni i vanvremenski, doboro poznati predeli. Crteži Nine Ivanović, neklasičnom tehnikom obrađuju klasične teme, bilo da su nastali u Parizu, na Durmitoru, ili crnogorskom primorjui posmatraču pružaju gotovo nematerijalni efekat.
Postavka je dostupna za javnost do četvrtka, 17. oktobra u galeriji Kulturnog centra.
M. Ž.

Najnoviji broj

9. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa