17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Vizuelni umetnički dnevnik
Izložba Nine Ivanović u Kulturnom centru

Vizuelni umetnički dnevnik

Uz upotrebu fotografija, pažljivo odabranih iz opsežne lične arhive, koje kasnije koristi kao predloške za pripremu linijskih crteža, kako bi u finalnoj fazi bili pretvoreni u trodimenzionalne crteže-objekte gde umetnica spaja više likovnih tehnika
Prostorni žičani crteži Nine Ivanović nastaju specifičnom tehnikom koju je umetnica razvila tokom višegodišnjeg umetničkog istraživanja. Radovi napravljeni od armature, čije savijanje i zavarivanje zahteva fizički napor, deluju lagano, lelujavo i gotovo nematerijalno. Takav efekat se naglašava prisustvom igre senki i svetlosti kao sastavnim elementima autorkinih prostornih crteža, koje u različito doba dana i kretanjem posmatrača dobijaju novu, drugačiju dimenziju, a postavci u galeriji Kulturnog centra specifičnu atmosferu.
Uz upotrebu fotografija, pažljivo odabranih iz opsežne lične arhive, koje kasnije koristi kao predloške za pripremu linijskih crteža, kako bi u finalnoj fazi bili pretvoreni u trodimenzionalne crteže-objekte gde umetnica spaja više likovnih tehnika.
-Mediji koji koristim na papiru realizujem u formi skulpture, tačnije prostornog crteža – kaže Nina Ivanović i dodaje da su inicijalna ideja lični doživljaji, urezani u memoriju.
Teme koje bira su pejzaži, zabeleženi na putovanjima i čine vizuelni dnevnik, govore o njenom iscrpnom beleženju sveta i pružaju pogled u njen intimni svet.
-To su i univerzalne situacije koje mogu da „komuniciraju“ sa širom publikom, svima prepoznatljivi – pojašnjava Nina.
Radovi naizgled nepretenciozne tematike predele iz prirodnog i urbanog pejzaža prenose u prostor galerije, tako da kreiraju poseban ambijent koji se formira upravo zahvaljujući tehnici kojim su izrađeni.
Posmatrani iz blizine, radovi su puni brzih, izlomljenih linija, haotični, i apstraktni, ali sagledavanjem njihove celine, dobija se potpuno druga slika. Čudesno mirni i tihi, davno zaboravljeni i vanvremenski, doboro poznati predeli. Crteži Nine Ivanović, neklasičnom tehnikom obrađuju klasične teme, bilo da su nastali u Parizu, na Durmitoru, ili crnogorskom primorjui posmatraču pružaju gotovo nematerijalni efekat.
Postavka je dostupna za javnost do četvrtka, 17. oktobra u galeriji Kulturnog centra.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa