17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Konstantna srpske književnosti
Izložba u Biblioteci šabačkoj posvećena Danilu Kišu

Konstantna srpske književnosti

„Hteo sam da pokažem kako u vrlo različitim epohama postoji nepokretna konstanta. Sveprisutnost ljubavi i smrti“, Danilo Kiš
Danilo Kiš (1935-1989) bio je romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Jedan je od najznačajnijih pisaca u istoriji srpske književnosti koji nikada ne gubi na aktuelnosti.
Tri decenije nakon smrti Biblioteka grada Beograda priredila je izložbu posvećenu velikom piscu. Šapčani na 30 panoa u gradskom hramu knjige do 24. oktobra mogu pogledati fotografije iz detinjstva Kiša u Subotici i Novom Sadu, podatke o gimnazijskim danima na Cetinju, studijama u Beogradu, boravku u Strazburu, Bordou, Lilu, Parizu, ugovore sa izdavačima, brojna strana izdanja, isečke iz novina preuzete iz dokumentacije Radio Beograda, književne nagrade, kao i društvena priznanja.
Građa o životu i stvaralaštvu Danila Kiša čuva se u Beogradu, u Arhivu SANU. Celokupna dokumentacija koja sadrži 4800 skeniranih i fotografisanih rukopisa i daktilopisanih stranica, dokumenata i fotografija preneta je na dva DVD-a: „Danilo Kiš. Ostavština“ i „Danilo Kiš. Sabrana dela“. Od obilja građe vezane za privatni život, literaturu i javnu delatnost pisca Olga Marjanović Krasić napravila je selekciju kako bi ponovo bili rekonstruisani veliko delo i jedna izuzetna biografija.
-Lik i delo Danila Kiša izazvivaju veliku pažnju, kako starijih tako i mlađih generacija. Zahvaljujući obimnoj građi koja je pohranjena u u Arhivu SANU javnost ima priliku da više sazna o ovom piscu – istakla je autorka postavke Olga Marjanović Krasić.
Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i književnik dr Mihajlo Pantić navodi da je Kiš jedno od najfrekventnijih imena u istraživanjima, što govori o njegovom značaju za srpsku književnost i kulturu.
-Veličina pisca se meri po tome na koji način se nove generacije čitalaca, ali i stručnjaka odnose prema njegovom delu, kako ga interpretiraju i kako ga dovode u vezu sa dobom u kojem žive. Tekst je nepromenljiv, ali čitoci jesu. Često se uspostavlja nova relacija između ova dva elementa. Ipak, Kiš je konstanta srpske književnosti.
Postavkom Biblioteka šabačka nastavlja tradiciju promocije dobrog štiva i čuvanja sećanja na velike književnike.
- Ovo je samo uvertira, jer sledeće godine obeležavmo 85 godina od rođenja ovog velikog pisaca. Tokom trajanja izložbe naši gosti biće učenici šabačkih osnovnih i srednjih škola, što je izuzetno važno za sve, jer je Kiš jedan od retkih književnika čija se dela nalaze u školskoj lektiri za sve uzraste – rekla je Aleksandra Erdevički Tomić.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa