17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Lazina kuća za pisce
Rezidencijalni program Kulturnog centra

Lazina kuća za pisce

Lazina kuća za pisce objedinjuje se koncept književne nagrade i rezidencijalnog programa, odnosno boravka pisca u lokalnoj sredini u kojoj deluje i stvara
Tokom četvrt veka, koliko se dodeljuje književna nagrada „Laza Lazarević“, za najbolju neobjavljenu pripovetku, Kulturni centar iz Šapca pravi zaokret ka savremenim kulturnim praksama i organizacionim strategijama, te na dnevni red stavlja i redefinisanje karaktera ove nagrade.
-Transformacijom klasičnog koncepta književnog konkursa, u jasno profilisan i nadograđen književni program. Lazina kuća za pisce objedinjuje se koncept književne nagrade i rezidencijalnog programa, odnosno boravka pisca u lokalnoj sredini u kojoj deluje i stvara. Rezidencijalni programi su izuzetno popularni jer omogućuju kontinuiranu kulturnu razmenu, saradnju i uspostavljanje višestrukih kontakata i veza. Uloga Laze Lazarevića u nacionalnoj književnosti i kulturi, i svakako medicini, je izuzetna, pa podsećanje na njegov značaj iz jednog drugačijeg, modernog ugla, savremenim sredstvima i metodama, a pre svega pokretanjem dijaloga i stvaranjem jedne sasvim nove platforme u profilisanju kulturne istorije grada i njenih znamenitih pojedinaca, polazna je tačka u procesu transformacije – rekla je mr Katarina Janković Popović glavna i odgovorna urednica programa.
Novi petogodišnji koncept predstavlja književnice iz regiona srednje i mlađe generacije koje bi iz ugla „balkanskog patrijarhata“ sagledale ulogu žene u društvu navode iz K. C.
Teme su motivisane stavralaštvom Laze K. Lazarevića ali i balkanskim nasleđem regiona, kao i nasiljem nad ženama, ali i potrebi za aktivnijim pristupom u promovisnju liberalnog feminizma.
-O ovome na svojstven način tokom boravka u Lazinoj kući za pisce pisaće Rumena Bužarovska (Severna Makedonija), Lamija Begagić (Bosna i Hercegovina), Slađana Nina Perković (Bosna i Hercegovina), Lana Bastašić (B i H) i Olja Stojanova (Bugarska) i svaka od njih ostaviće jednu priču kako bismo svake pete godine uz nagrađene priče imali i nagradu afirmisanih pisaca – dodaje mr Katarina Janković Popović.
Žiri sa mandatom od pet godina čini prof. dr Vladislava Gordić Petković, predsednica žirija, mr Katarina Janković Popović i gost rezident. Nakon petogodišnjeg ciklusa biće štampana zbirka koju će činiti pripovetke laureata, kao i pripovetke nastale tokom rezidencijalnog programa.
Spisateljica Slađana Nina Perković prva je gošća rezidencijalnog programa. U Šapcu boraviće do petka, a tokom posete deo je kreativne radionice za učenike Šabačke gimnazije, Škole primenjenih umetnosti, gde mlade uvodi u čarobni svet knjižvenosti i motiviše ih da se bave kreativnim pisanjem.
-Pokušavam da na učenike prenesem prakična znanja i kako je biti pisac. Da to nije glamurozan posao, ali da je veoma važno da čitaju i nauče kako se stvara kratka priča koja je srž književnosti – rekla je Slađana Nina Perković autorka zbirke od dvanaest priča u kojima su lagane, ženske teme pod nazivom „Kuhanje“.
Ovogodišnja dobitnica nagrade za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku Laza K. Lazarević je Marijana Čanković za pripovetku Četiri brazgotine na telu jedna na zemlji.
-Marijana je dobila nagradu 2005. godine kao student i drago nam da je žiri prepoznao kvalitet, jer su nagrađeni pisaci tada bili nepoznati, a danas su sajajni pripovedači – ističe Branka Todorović.

Program:
Četvrtak, 17. oktobar
Radionica kreativnog pisanja (14 časova)

Petak, 18. Oktobar - Sala Kulturnog centra
Prezentacija radionice kreativnog pisanja
Svečana Dodela nagrade Laza K. Lazarević
m. ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa