21. novembar 2019.21. nov 2019.
Devojka iz doline jorgovana
Promocija knjige o Milunki Savić u ,,Lazinoj’' školi

Devojka iz doline jorgovana

Dugo vremena autorka je provela po arhivima, bibliotekama širom Srbije, putovanjima po regionu da bi prikupila istorijski bitne i tačne podatke o Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu – da bi ih iskoristila i pretočila u romansiranu biografiju Milunke Savić
Povodom obeležavanja 101. godine od završetka Prvog svetskog rata (11.11.1918-11.11.2019), gost Osnovne škole ,,Laza K. Lazarević'' bila je autorka knjige,,Devojka iz doline jorgovana'' gospođa Jasmina Lazarević.
Do ideje o promociji došlo je slučajno, kada se autorka odazvala pozivu školskih bibliotekarki da prvog oktobra, Danu posvećenog starim licima, zajedno sa svojom unukom Milom dođe u ,,Lazinu'' školu na radionicu vezanu za knjigu i čitanje.
Dugo vremena je provela po arhivima, bibliotekama širom Srbije, putovanjima po regionu da bi prikupila istorijski bitne i tačne podatke o Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu – da bi ih iskoristila i pretočila u romansiranu biografiju Milunke Savić.
Promocija je održana 13. novembra i školske bibliotekarke Vesna Đokić i Milica Dimitrić su publiku uvele u tematiku večeri. Autorka je objasnila kako je došlo do ideje da napiše knjigu. Pogledan je kratak film sastavljen od isečaka dokumentarnog filma u produkciji RTS ,,Milunka Savić – heroina Velikog rata'' u čijoj realizaciji je učestvovala i autorka Jasmina Lazarević. Usledio je razgovor o filmu. Autorka je pročitala odlomke iz romana.
Publika je saznala dosta o životu hrabrog borca u sva tri rata, da je krila identitet i predstavljala se kao Milun, da se saznalo da je žena tek posle ranjavanja – da li je mit ili istina, o hrabrosti neustrašive Milunke, ordenju koje je dobila od našeg prestolonaslednika i Francuza. Publika je najviše pitanja imala o Milunkinom životu posle ratova – kada su svi znali ko je Milunka Savić, ali su ,,zaboravili'' na nju i njen doprinos u ratovima.
Sledeće godine očekuje se da iz štampe izađe i treći deo knjige ,,Devojka iz doline jorgovana''.
U publici su bili i učenici 4/2 sa učiteljicom Zdravkom Stojanović, kao podrška Milinoj baki.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa