21. novembar 2019.21. nov 2019.
Zajedno radimo i napredujemo
AMBASADOR ITALIJE U VLADIMIRCIMA

Zajedno radimo i napredujemo

“Zahvaljujući ovim preduzećima Italija šalje jasnu i jaku poruku Srbiji – ovde smo zajedno sa vama da radimo i zajedno napredujemo i ostaćemo sa vama posvećeni tim ciljevima”, rekao je ambasador Lo Kašo. “Upravo završavamo Industrijsku zonu koja se prostire na oko 2,5 hektara i koja će do kraja godine biti kompletno infrastrukturno opremljena, tako da potencijalni investitori mogu doći i otvoriti svoje proizvodne pogone”, istakao je predsednik opštine Vladimirci Milorad Milinković
Tokom Dana malih i srednjih preduzeća u Srbiji, kada italijanske firme otvaraju svoja vrata učenicima i mladima, italijanski ambasador u Srbiji Karlo Lo Kašo obišao je kompaniju “Progetti” u Vladimircima. Ambasador se upoznao sa poslovanjem firme, i razgovarao sa predsednikom opštine Vladimirci Miloradom Milinkovićem o mogućnosti za nova ulaganja.
Firmu su posetili i učenici Ekonomske škole “Stana Milanović”, Stručne hemijske i tehničke škole i Posavotamnavske srednje škole, kojima je ovo bila prilika da se upoznaju sa načinom poslovanja italijanske kompanije.
Ambasador Lo Kašo se zahvalio na toploj dobrodošlici i istakao da će sigurno ponovo doći u Vladimirce. Rekao je da je veoma važno da stalno postoji kontakt između lokalnih vlasti i talijanskih firmi koje posluju na njihovoj teritoriji. Ambasador se obratio i prisutnim učenicima.
-Želimo da stvorimo jaku vezu sa srpskim radnicima i zbog toga je veoma važno da još od osnovnih nivoa budu povezane institucije obrazovanja sa privrednicima. Obrazovanje ne treba da se završi u školskim klupama, nego učenici treba da imaju direktan kontakt sa poslovima za koje se obrazuju. Italijanske firme, mala i srednja preduzeća u Srbiji, već su otvorile svoja vrata učenicima i nastavljaju to da rade. Želim da zahvalim i Ministarstvu prosvete zato što zajedno sa nama radi na tome da pomognemo učenicima i školama u ovome. Obrazovanje, inovacije i rad su tri najveća izazova u Italiji, ali i u Srbiji i želimo da tome pristupimo zajedno sa vama, rekao je Lo Kašo.
Dan malih i srednjih preduzeća četvrtu godinu u Srbiji organizuje Konfindustrija, predstavništvo konfederacije italijanske industrije u Srbiji. Ambasador je rekao da su poslednjih godina zajedno posetili gotovo sva mesta u kojima posluju italijanske kompanije.
-Organizujući jedan ovakav dan, koji je posvećen malim i srednjim preduzećima, daje se na značaju upravo tim preduzećima koja, u velikoj meri, utiču na napredak srpske industrije. Zahvaljujući ovim preduzećima Italija šalje jasnu i jaku poruku Srbiji – ovde smo zajedno sa vama da radimo i i zajedno napredujemo i ostaćemo sa vama posvećeni tim ciljevima. Prednost malih i srednjih preduzeća je ta što obogaćuju i unapređuju život zajednice u kojoj se nalaze, naveo je Lo Kašo.
Irena Brajović, direktor Konfindustrije u Srbiji, zahvalila se kompaniji “Progetti” što je dopustila da se vidi kako nastaje brend “Guči” i kako izgleda proizvoda u dnevni život u njihovoj fabrici. Zahvalila se i Ambasadi Italije što podržava ovaj događaj, kao i domaćinima – opštini Vladimirci.
-Verujem da je ovo jedan od prvih susreta i da će broj italijanskih investitora u Vladimircima rasti u narednom periodu. Dan malih i srednjih preduzeća organizujemo sa ciljem da okupimo značajan broj preduzeća koja će tog dana otvoriti vrata studentima, učenicima i lokalnoj zajednici pružajući im mogućnost neposrednog iskustva sa privrednim ambijentom i načinom na koji određena komapnija posluje, rekla je Irena Brajović.
Predsednik opštine Vladimirci Milorad Milinković istakao je da zahvaljujući kompaniji “Progetti” posao pronašlo 350 ljudi iz Vladimiraca, koji ostvaruju dohodak za sebe, ali i ostavljaju porez i tako utiču na napredak čitave opštine. Smatra da saradnja sa italijankim firmama može da bude još bolja i razvijenija i zbog toga je pozvao ambasadora da ih sledeći put poseti zajedno sa italijanskim privrednicima koji su spremni da ulažu u Srbiju.
-Upravo završavamo Industrijsku zonu koja se prostire na oko 2,5 hektara i koja će do kraja godine biti kompletno infrastrukturno opremljena, tako da potencijalni investitori mogu doći i otvoriti svoje proizvodne pogone. Pored toga, opština Vladimirci leži na termalnim vodama. Temperatura vode je 56 stepeni i planiramo da u Debrcu uradimo bušotinu, tako da postoji potencijal za izgradnju fabrike pijaće vode, ali i za banjski turizam. Dobro bi nam došao i investitor u oblasti poljoprivrede koji bi prerađivao poljoprivredne proizvode, rekao je Milinković.
Pored čelnika opštine ambasadoru, saradnicima i predsedstavnicima Konfidustrije u Vladimircima dobrodošlicu je poželeo i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.

U poslu je danas prošlost
Učenicima u Vladimircima se obratio i Romano Rosi, suvlasnik kompanije “Progetti” i potpredsednik Konfindustrije.
-Vi ste sada na veoma važnom putu koji se zove obrazovanje. Vaši nastavnici i profesori imaju važnu ulogu, da vam prenesu osnovnu emociju koja će vam biti potrebna u radu. Ali vi imate još jedan veoma važan zadatak, a to je da kada počnete da radite zaboravite sve ono što ste naučili i da shvatite da svakog dana morate da smišljate nešto novo. Ono što se dešava danas je već zastarelo. Veliki problem u Srbiji je odlazak mladih u inostranstvo. To mora da se zaustavi. Inostranstvo je ovde u Srbiji. Zajedno možemo da ga stvorimo i da stvorimo bolje uslove za sve vas, rekao je Romano Rosi đacima.

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa