5. decembar 2019.5. dec 2019.
Mladi će graditi društvo jednakih
OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Mladi će graditi društvo jednakih

Ovo obeležavanje Međunarodnog dana OSI iskoristili smo i da napravimo mini filmski festival na koji su bili pozvani učenici srednjih škola. Adekvatnim primerima u tim filmovima pokušali smo da podstaknemo svest mladih da odrastaju bez stereotipa i predrasuda i da OSI posmatraju kao nekog ko ima određeni potencijal, da ih tako prihvataju i da grade društvo jednakih
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u utorak je obeležen u Aneksu Biblioteke šabačke u organizaciji Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga. Tim povodom za učenike srednjih škola organizovan je mini filmski festival osoba sa invaliditetom. Nakon toga Udruženje je predstavilo svoj rad u prethodnih godinu dana.
-Uradili smo dosta toga između dva 3. decembra. Prvi put smo imali testiranje OSI potencijalnih vozača na specijalnim trenažerima, što je realizovano u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Centrom za motorna vozila. Završili smo jedan ciklus projekta Reload i počeli drugi krug. Takođe, radimo na licenciranju usluge personalne asistencije za OSI u gradu Šapcu, u čemu imamo svesrdnu podršku GU. Naravno, tu su i sportski uspesi koje su postigli naši članovi i članovi klubova sportista sa invaliditetom grada Šapca, naveo je Slaviša Savić, sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.
Kroz rad Udruženja trude se da budu svakodnevno prisutni u svim sferama života kao i ostali građani.
-Ovo obeležavanje Međunarodnog dana OSI iskoristili smo i da napravimo mini filmski festival na koji su bili pozvani učenici srednjih škola. Adekvatnim primerima u tim filmovima pokušali smo da podstaknemo svest mladih da odrastaju bez stereotipa i predrasuda i da OSI posmatraju kao nekog ko ima određeni potencijal, da ih tako prihvataju i da grade društvo jednakih, zaključio je Savić.
Među najuspešnijim šabačkim sportistima sa invaliditetom je stonoteniserka Jovanka Nikolić.
-Zajedno ostvarujemo zavidne rezultate koji su posebno značajni kada se uzme u obzir sa kakvim se problemima susrećemo i da ne možemo da idemo na treninge. Znači nam i druženje sa sportistima iz drugih gradova, oni najbolje razumeju naše poteškoće. Bilo bi lepo da ta druženja budu češća, ali tu se javlja još jedan problem – prevoz, kaže Jovanka Nikolić.
Grad Šabac podržava sve aktivnosti osoba sa invaliditetom. Programu u Aneksu Biblioteke prisustvovali su predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Tatjana Marković, direktorka Centra za socijalni rad Jelena Milošević i šef Odseka za socijalnu zaštitu Dragana Milosavljević.
-Sada će sva deca koja imaju potrebu za ličnim pratiocem to moći i da ostvare jer je odvojen novac u budžetu za tu namenu. Takođe, podržavamo akciju Udruženja da i stariji od 18 godina koji imaju potrebu za nekom asistencijom mogu da dobiju personalnog asistenta i to će biti nova usluga za koju je takođe odvojen novac u budžetu. Formiran je Sportski savez osoba sa invaliditetom i mi smo ponosni na njihove sportske uspehe. Jako sam ponosan i na naš novi sport, inkluzivni baskin, što je nešto novo, ne samo u Šapcu nego i u Srbiji i mislim da bi upravo iz Šapca trebao da se “primi” po celoj Srbiji i regionu, rekao je Nemanja Pajić.
Predsednik Udruženja Raduško Janković na kraju programa je uručio zahvalnice za podršku radu Udruženja i diplome za najaktivnije članove.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa