5. decembar 2019.5. dec 2019.
Najpreče zbog razvoja dece
STRUČNA JAVNOST JEDINSTVENA U PODRŠCI ZA IZGRADNjU OTVORENOG BAZENA

Najpreče zbog razvoja dece

Načelnica pedijatrije u šabačkom Domu zdravlja doktorka Snežana Gavrilović kaže da je plivanje jedna od najvažnijih aktivnosti za razvoj dece. Doktorka Jasmina Živković, specijalista sportske medicine, posebno apostrofira značaj plivanja u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti kod odraslih
Građani Šapca odlučivaće u nedelju 8. decembra na neposrednom izjašnjavanju kako da potroše povraćaj sredstava naplaćenih od poreza na imovinu.
Predlozi su evidentirani, ideja da se u našem gradu izgradi otvoreni bazen dobija veliku podršku kako među građanima, takjo i u okviru stručne javnosti.
Svi se slažu da je otvoreni bazen potreba za svaki grad, i stvarno je šteta što Šabac do sada nije imao otvoreni bazen. O značaju plivanja, kao redovnoj aktivnosti, ali i u razvoju dece, značaju za zdravlje, preventive i rehabilitaciju, ovoga puta razgovaramo za doktorkama iz šabačkog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”
Načelnica pedijatrije u šabačkom Domu zdravlja doktorka Snežana Gavrilović kaže za Glas Podrinja da je plivanje jedna od najvažnijih aktivnosti za razvoj dece.
- Plivanje je najpoželjnija aktivnost za decu, naročito za razvoj motorike. Ono je vise nego bitno za zdravlje, ali ima i veliku ulogu u preventive i u lečenju. Jednostavno rečeno, idealno je za razvoj, kako male dece, tako i one starije – ističe doktorka Gavrilović.
Prema njenim rečima, posebno je važno da postoje kapaciteti za bavljenje pljivanjem, pošto je ono poželjno kao aktivnost za decu koja nisu u mogućnostima da se bave nekim drugim sportskim aktivnostima.
- Koliko je plivanje zdravo govori i podatak da se uz ovu aktivnost pravilno razvija disajni system i da prilikom plivanja zglobovi ne trpe bilo kakvu vrstu pritiska. Plivanje kao sport je više nego odličan izbor za treniranje kod mlađe populacije, jer ta deca još nemaju pravu svest o nekim drugim sportovima. Plivanje je univerzalna kategorija – dodaje naša sagovornica.
Prema njenim rečima, voda je prirodno okruženje i deca se najprijatnije osećaju u njoj i pošto se radi i prijateljskoj i bliskoj sredini.
Ona posebno naglašava da je plivanje idealno i za rekreaciju, i da je više nego potrebno bilo da su deca ili odrasli u pitanju.
Njena koleginica iz Doma zdravlja doktorka Jasmina Živković, specijalista sportske medicine, posebno apostrofira značaj plivanja u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti kod odraslih.
- Ne postoji bolja prevencija od plivanja kada govorimo o sprečavanju infarkta miokarda, šloga i dijabetesa. Redovno plivanje u značajnoj meri smanjuje rizik od ovih bolesti. Kao preventivna aktivnost je više nego poželjna – kaže doktorka Živković.
I ona naglašava da je plivanje bitno za razvoj motorike, ali i kao pouzdan način za rehabilitaciju.
- Za Šabac je veoma važno da proširi kapacitete za plivanje s obzirom na veliki broj sportista u našem gradu. Zatvoreni bazen je postigao pun efekat i sada se prosto nameće potreba za otvorenim bazenom koji nam nedostaje. Sigurno je da će se povećati broj korisnika bazena, jer je plivanje više nego prijatna aktivnost za sve starosne strukture – napominje doktorka Živković.
Ona podseća da je izgradnjom zatvorenog bazenja plivanje, ali i vaterpolo, doživelo pravi procvat u gradu na Savi.
- Ogromna je zainteresovanost Šapčana, kako za plivanje i vaterpolo kao sporetove, tako i za posetu na sportskim dokađajima gde su naročito vaterpolisti akteri. Kapacitet zatvorenog bazena, danas više nije dovoljan i potrebno je da Šabac dobije i otvoreni bazen – zaključuje doktorka Živković.
Izgradnju otvorenog olimpijskog bazena predložili su predstavnici građana u svim gradskim mesnim zajednicama, tako da će ovaj projekat praktično biti na glasačkim listićima za svako naselje, a ako bude izglasan, izgradnja će biti finansirana novcem od poreza na imovinu koji je prikupljen u svim gradskim mesnim zajednicama. Da li će biti izgrađen zavisi isključivo od volje građana koja će biti iskazana 8. decembra na direktnom odlučivanju.

Dobar projekat
Prva mesna zajednica koja je predložila izgradnju otvorenog bazena je Preki šor. Doktor Milutin Ikodinović, koji je predao listu, istakao je tom prilikom da je pored rekreacije, bazen važan i za zdravlje svih građana.
- Cilj je briga za psiho-fizički razvoj omladine, ali i za rehabilitaciju starije populacije. Svakako jedan dobar projekat koji će povećati kapacitete za sportske aktivnosti na našoj teritoriji i mislim da će biti podržan od ostalih mesnih zajednica - kazao je dr Ikodinović.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa