5. decembar 2019.5. dec 2019.
Za vantelesnu oplodnju po 300.000 dinara
Održana sednica Saveta za zdravlje

Za vantelesnu oplodnju po 300.000 dinara

Na 33. sednici Saveta za zdravlje grada Šapca, usvojen je izveštaj o radu Fonda za lečenje dece od retkih i teških bolesti i izveštaj o finansiranju troškova vantelesne oplodnje, sredstvima iz budžeta grada. Prisutni na sednici su se upoznali i sa novim projektom „Znanjem za zdravlje“, a diskutovalo se o predlogu nabavke skenera za Opštu bolnicu“ Dr Laza K. Lazarević“ kao i izgradnji otvorenog bazena. Sednici Saveta prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović
Na osnovu javnog poziva, u martu ove godine, trinaest parova je podnelo zahtev za ostvarivanje prava za finansiranje troškova vantelesne oplodnje. Nadležna komisija je procenila svih trinaest zahteva kao opravdane, tako da je rešenjem Odeljenja za društvene delatnosti, doneta odluka da se za svih tinaest parova finansira po jedan pokušaj vantelesne oplodnje, u ukupnom iznosu 300.000 dinara po jednom pokušaju za jedan par.
- Treću godinu za redom imamo dobre mere populacione politike. Dalje nastavljamo u tom pravcu – rekao je predsednik Saveta za zdravlje grada Šapca, Jovan Ćirić.
U kasu Fonda za lečenje dece od teških i retkih bolesti u 2019. godini, grad je izdvojio 2,5 miliona a utrošeno je više( 2,2 miliona dinara) što je značajno povećanje sredstva u odnosu na prethodne godine. Podneta su ukupno 34 zahteva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za lečenje dece. Nadležna komisija je procenila da je 28 opravdano, tako da je ukupno odobreno 2.212.000,00 dinara i biće finansirano lečenje dece, kao i kupovina medicinskih sredstava,, finansiranje ortopedskih pomagala, rehabilitacije. Ako se ukaže potreba biće pokriveni troškovi za lečenje u inostranstvu.
- Naša inicijativa se zove „Znanje za zdravlje“ vezana je za dugoročni plan širenja znanja o zdravstvenoj zaštiti javnog zdravlja. Odnosi se na prevenciju i edukaciju HPV virusa uzrokovanih oboljenja između ostalog i rak grlića materice, koji sam nažalost i sama imala. Shodno tome posvećena sam ideji prevencije svakako je bolje sprečiti nego lečiti. Aktivnosti su vezane za edukaciju koja će biti na različitim nivoima, pre svega zdravstvenih radnika, edukacija obrazovnog kadra, mladih, roditelja, i publike – kaže Marija Ratković, ispred Centra za biopolitičku edukaciju.
Vaterpolo klub "Šabac" je uspeo da formira stručnu grupu koja bi se bavila lečenjem dece koja imaju određene zdravstvene probleme u saradnji sa lekarima fizikalne i sportske medicine. S druge starane razvijen je program koji je unapredio njihovo zdravlje do te mere da oni treniraju sa svojim vršnjacima u redovnim grupama.
- Probem nam stvara preopterećenost gradskog bazena te bi izgradnjom otvorenog mogli drastično da unapredimo ove programe, i da se fokusiramo ne samo na decu koja imaju zdravstveni problem nego i na pripadnike ostale starosne populacije. Najvažnije je da svima pružimo mogućnost rekreiranja i unapređenja zdravlja – ističe PR Vaterpolo kluba "Šabac", Jelena Lazić.
M.G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa