5. decembar 2019.5. dec 2019.
POVODOM SVETSKOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

Preventivni pregledi u šabačkoj Oš “Sveti Sava“

Osobe sa invaliditetom čini 15 odsto svetske populacije. Procenjuje se da u Srbiji živi njih 800.000. Tim povodom predstavnici Dom zdravlja“Dr Draga Ljocić“ u Šapcu, koji duže vremena uspešno sarađuje sa OŠ“Sveti Sava“, obavili su u ovoj obrazovnoj ustanovi više sistematskih pregleda dece. Dečji pedijatar Dr Ivana Pantelić je održala predavanja za roditelje.
- Sproveli smo merenje krvnog pritiska, telesne težine i visine, slušali rad pluća i srca, pregledali kičmu i stopala rekla je direktorka Doma zdravlja Jasmina Stanković.
Ispunjen je osnovni cilj, a to je šira prezentacija problema sa kojom se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom, kao i njihovi članovi porodice.
Katarina Tomić direkrorka OŠ “Sveti Sava“, između ostalog je rekla da ovaj pregled deci mnogo znači budući da ona imaju jako rovito zdravstveno stanje koje se vrlo često menja. Nakon pregleda roditelji dobijaju povratnu informaciju o ukupnom zdravstvemom stanju njihove dece.
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar ustanovljen je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada je doneta rezolucija kojom se sve zemlje obavezuju da obeležavaju ovaj datum koji je veoma važan u kalendaru javnog zdravlja.

m. g.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa