31. decembar 2019.31. dec 2019.
Od bare do urbanog naselja
Čajanka u Muzeju posvećena Benskoj bari - kontinuitet života

Od bare do urbanog naselja

Važno je da mlađe generacije upoznamo sa istorijom, kulturom Šapca i onim što baštinimo, kako bi saznali da nismo ovde „od juče“. U praistoriji više od 6500 godina se živelo na prostoru današnje Bare, jednog od najvećih stambenih naselja
Nekada se Benska bara prostirala od gradskog parka do Kajmakčalanske ulice i Jevrejskog groblja, a zauzimala je površinu od 12 hektara. Uz ovo vodeno prostranstvo na gradskoj teritoriji postojale su Begluk ili Begli bara i Oveljača koja se prostirala do Jevrejskog, i Donjošorskog groblja, od fabrike Zorka, ka Mišaru, pa sve do Letnjikovačkog kanala. Širenjem gradskog jezgra i urbanističkim planom zemljište je isušeno i prilagođeno za izgradnju kompleksa zgrada. Ipak, misterije, tajne i istorija ostale su zapisane i posvedočeneu pričama Šapčana, arheološkom materijalu i istorijskim izvorima, ponekoj staroj fotografiji.

-U stručnim arheološkim krugovima Benska bara je dobro poznata kao značajno vinčansko naselje, ne samo u Evropi, nego i na Balkanu - kaže Momir Cerović kustos arheolog Narodnog muzeja u Šapcu i pojašnjava da su predavanja, ali i neformalni susreti, poput čajanke idelana prilika da se javnost informiše o manje poznatim činjenicama vezanim za ovo šabačko naselje, koje je tek 1964. godine urbanizovano planom arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića, rođenog Šapčanina.

-Važno je da mlađe generacije upoznamo sa istorijom, kulturom Šapca i onim što baštinimo, kako bi saznali da nismo ovde „od juče“. U praistoriji više od 6500 godina se živelo na prostoru današnje Bare, jednog od najvećih stambenih naselja. Možda to ipak nije slučajnost. Kontinuitet života se nastavlja i traje.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa