16. januar 2020.16. jan 2020.
SA ČASNIM KRSTOM
TRADICIONALANA BOGAJAVLjENSKA MANIFESTACIJA

SA ČASNIM KRSTOM

Plivanje sa Bogojavljenskim krstom. Tradiiconalni početak u podne. Promovisanje zajedništva u dane praznika. Sve vode sveta su tog dana svete
Biće ove zime to nedelja, u čast velikog, jednog od najvećih praznika, vernici će se pozdravljati rečenicom „Bog se javi“, slediće odgovor: „Vaistinu se javi“. Pravoslavni vernici će 19. januara obeležavati, svako na svoj način, praznik sećanja na dan kada je Sin Božiji, Isus Hrist kršten u svetoj reci Jordan i kada se sa nebesa javio Gospod obaveštavajući vaseljenu da je baš Isus Nazarećanin Sin njegov.
Tog dana, tačno u podne, na dan kada su sve vode svete, u talase naše Save pustiće se hrabri, odvažni ljudi različitih životnih doba, muškarci i devojke, zaplivaće, s jedne strane slično kao njihove kolege u gradovima, opštinama i selima Srbije i Republike Srpske, a opet potpuno drugačije. Prve godine to beše izuzetak, sada je posebna praznična tradicija.
U januaru, sred zime, pri temperaturi koja i iznad godišnjeg proseka zahteva slojevito, toplo oblačenje, u opremi za kupanje napredovaće u vodi gde termometar pokazuje tek koji stepen iznad nule, nošeni pesmom i predvođeni Časnim krstom, prazničnim znamenjem, darom Šabačke Eparhije Srpske pravoslavne crkve. Protivno logici, možda i razumu, bilo bi među njima praviti hijerarhiju u tom poduhvatu, rangirati, čineći jednog pobednikom, ostale automatski svrstati među poražene, faktički, ma koliko verbalno tvrdili drugačije. Zbog toga će i ove godine u Šapcu učesnici plivati SA BOGOJAVLjENSKIM ČASNIM KRSTOM, a ne ZA. Plivanje u ekstremnim uslovima je izazov, nešto što zahteva fizički zdrave i psihički spremne ljude koji su nastupom učinili nešto posebno i veliko, zato i ne mogu biti ni drugi, ni 52. ni 102, svi su prvi, ako uopšte mora da postoji prvi. Praznik je, slavlje, svečanost, ne borba i međusobno nadmetanje.
Program je poznat, isti je kao i prethodnih godina. Posle Bogosluženja učesnici odlaze na Stari Grad. U svlačionicama Bokserkog kluba „Mačva“ se pripremaju za izlazak, a obezbeđen je i lekarski pregled. Kako se popodne približava, oni će izaći, noseći barjake, uz pesmu do plaže Stari grad, gde će ih sveštenstvo ovdašnje Eparhije blagosloviti i darovati Časni krst sa kojim će ući u vodu. Svi zajedno će plivati između dva pontona, 33 metra, svaki metar za godinu života koju je Isus Hrist proveo na zemlji. Na kraju će, pre povratka u tople prostorije i u toplu odeću, uslediti zajedničko fotografisanje i uspomena na Bogojavljenje leta Gospodnjeg 2020.
Pokrovitelji su Turistička organizacija Šabac (TOŠ) i Šabačka eparhija Srspke pravoslavne crkve.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa