31. decembar 2019.31. dec 2019.
INFRASTRUKTURNA ULAGANjA I PRIVREDNI RAZVOJ
NOVOGODIŠNjI INTERVJU SA PREDSEDNIKOM
OPŠTINE KOCELjEVA DUŠANOM ILINČIĆEM

INFRASTRUKTURNA ULAGANjA I PRIVREDNI RAZVOJ

„U narednoj godini EPS će realizovati projekat trafoa 110/20 kilo volti. Na taj način ćemo zaokružiti celokupnu elektromrežu što se tiče teritorije naše opštine. Na taj način bićemo nezavisna celina. Imaćemo dovoljne kapacitete ne samo za poljoprivredu i privatna domaćinstva, već za sadašnje ali i buduće privredne investitore“
-Kada sve sagledamo sve stvari koje su do sada urađene i koje se trenutno rade mogu da kažem da je poprilično uspešna godina iza nas na mnogim poljima. Što se trenutnih ali i onih radova koji će se nastaviti u narednoj godini možemo biti i više nego zadovoljni. Vlada Republike Srbije je imenovala mene i dva načelnika naše opštine za članove radne grupe u cilju realizacije projekta priključenja naše opštine na vodosistem Stubo Rovni u koji prvobitno nismo bili uključeni- sumira rezultate za prethodnu godinu predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić.
Strateški cilj u vodosnabdevanju je napajanje opštine iz akumulacije Stubo Rovni i to je, kako ste najavili, izvesno.

Međutim, i dalje se ulaže u proširenje postojećih vodo izvorišta na lokalu?
-Istovremeno se radi i na postojećem vodoizvorištu pa očekujemo novu bušotinu koja će nam popraviti dosadašnje stanje u vodosnabdevanju što se tiče prekida u snabdevanju koji su bili prisutni u pojedinim delovima opštine, a izazvani tehničkim problemima.

Čini se da se velika pažnja poklanja i rekonstrukciji školskih objekata ali i izgradnji fiskulturnih sala u seoskim područjima.
–Gotovo sve škole smo na području opštine rekonstruisali u poslednjih nekoliko godina. Ove godine počela je velika izgradnja fiskulturne sale u osnovnoj školi u Kamenici u kojoj se radi i kompletna rekonstrukcija, izgradnja, adaptacija i sanacija školskih objekata. Radovi su u završnoj fazi. Očekujemo da će veći deo posla biti završen do planiranog roka, odnosno do početka januara 2020. Ipak, razmatramo i mogućnost produžetka roka do 40 dana zbog asfaltiranja ukoliko budu neadekvatni vremenski uslovi za to. Škola u Ljuticama je u potpunosti rekonstruisana i vrednost ovog projekta je oko 16 miliona dinara. U toku su radovi na završetku još jedne fiskulturne sale u Donjem Crniljevu. Zatvaramo tu celinu što se tiče ovog sela. Pored već rekonstruisane škole sada će učenici dobiti i novu, modernu fiskulturnu salu koja će služiti prvenstveno školi ali i svim drugih građanima. U 2020-oj godini planiramo obnovu škole u Batalagama. Radi se projekat kako bi se ova zgrada rekonstruisala, sanirala i dovela u neko dobro stanje. Urađen je i asfalt do škole u Gradojeviću u kojoj je asfaltiran i školski teren. Novi, asfaltni put dobila je i škola u Svileuvi.

Značajna su ulaganja i u putnu infrastrukturu.
-Mi smo ove godine uradili još tri kilometra puta prema Svileuvi i na taj način završili kompletnu deonicu od Koceljeve prema Batalagama u ukupnoj dužini od 12 kilometara. Takođe, završen je i 1,8 kilometara Tamnavskog puta u Svileuvi i da bi ga u potpunosti spojili sa ubskom opštinom ostaje nam oko kilometar i nadam se da ćemo to uspeti da završimo u narednoj godini. Ovih dana završeno je asfaltiranje još jednog puta u delu Svileuve u dužini od 1,4 kilometra. Takođe je postavljeno 500 metara asfalta na deonici stare škole. Početkom 2019-e je završeno i 500 metara puta prema bunarima u Svileuvi. Šest kilometara je završeno na državno putu drugog A reda od Koceljeve prema Kamenici. U toku je završetak radova na nekategorisanim putevima što spada u redovno održavanje tako da u zimski period ulazimo sa dobrom putnom infrastrukturom.

Put do Uba preko Žućaka će biti najkraća veza Koceljeve sa autoputem. Da li se razmišlja o rekonstrukciji ove saobraćajnice?
-Početkom 2019-e smo imali sastanak sa ministarkom saobraćaja i građevinarstva i kao opština smo bili pitani šta je to što nam je problem od državne putne infrastrukture da bi naša opština zaokružila u potpunosti svoju implementaciju na sve značajnije putne pravce i moderne saobraćajnice. Nama jeste priorite saobraćajnica koja je kopča sa Ubom, odnosno sa autoputem Miloš Veliki. To je prioritet prioriteta. Imamo obećanja da će se u narednom periodu trasa od Koceljeve do Uba u potpunosti rekonstruisati i dovesti u adekvatno stanje da bude korisnija i pristupačnija za vezu sa već izgrađenim autoputem. To je neophodno ne samo za svakodnevnu komunikaciju građana već i sadašnju ali i buduću privredu koja će biti pozicionirana ovde. Konstatno se radi i na poboljšanju elektromreže u proteklom periodu.

Šta očekujete u narednoj godini?
-U narednoj godini EPS će realizovati projekat trafoa 110/20 kilo volti. Na taj način ćemo zaokružiti celokupnu elektromrežu što se tiče teritorije naše opštine. Bićemo nezavisna celina. Imaćemo dovoljne kapacitete ne samo za poljoprivredu i privatna domaćinstva, već za sadašnje ali i buduće privredne investitore.

Dobra infrastruktura jeste jedan od najvažnijih preduslova za privredni razvoj jedne sredine. U Koceljevi, što se tiče privrednih aktivnosti, primetno je reinvestiranje postojeće privrede u nove proizvodne pogone. Šta očekujete u narednom periodu?
-U ovom trenutku imamo dva nova investitora od kojih je ulaganje jednog sigurno dok je drugi još uvek potencijalni investitor. Ono što je izvesno jeste ulaganje u Svileuvi gde je investitor već kupio zemljište. Poprilično je izvesno da će jedan od investitora otkupiti oko hektar zemljišta u industrijskoj zoni gde će se izgraditi još jedna fabrika odnosno novi pogon već postojeće fabrike za proizvodnju čarapa. Nameravaju da naprave svoju fabriku i da zaposle veliki broj ljudi. Oni na ovom području posluju već izvestan period i najverovatnije će u narednoj godini ući u otkup zemljišta i reinvestiranje. To radi i Rauh ali i celokupna postojeća privreda. U ovom trenutku mi imamo potrebe za radnom snagom.

Vrtić je ovih dana obeležio 38 godina postojanja. U toku je i završetak izvođačkog projekta za izgradnju i proširenje vrtića. Očekujemo da to bude nešto čime ćemo se ozbiljnije baviti u 2020-oj godini. Sadašnji kapaciteti vrtića su mali, nedovoljni da bi mogli da zadovolje sve potrebe roditelja i krajnjih korisnika odnosno najmlađih. Konceptualno rešenje je završeno a na osnovu njega se radi idejno i izvođački projekat. Početkom 2020. on će biti završen pa ćemo moći da konkurišemo i da od države tražimo sredstva kako bismo mogli da realizujemo ovaj projekat. Reč je o potpunoj izgradnji starog dela i dodatnom proširenju postojećeg novog dela. To će biti potpuno jedan novi objekat sa većim kapacitetima, totalno drugačijeg izgleda i koncepcije sadašnjeg vrtića.
Koceljeva, odnosno njeni delovi su nekoliko puta u toku 2019. bili na udaru bujičnih poplava. U njima je poplavljen i vrtić. U uređenje Tamnave je dosta uloženo ali se radi i na uređenju manjih rečica i objektima.

–Ovih dana će biti raspisana javna nabavka za saniranje Lukinca, Sumijevca, Rasnice i Crkvenca ili Klanca. U junu su nas zadesile te bujične poplave i napravile su štete i velike probleme. Vlada Republike Srbije nam je svojom odlukom opredelila sredstva za kompletno rešavanje tih vodotokova koji nam predstavljaju problem. U idućoj godini nas očekuje realizacija ovih projekata. U ovom trenutku se radi na proširenju proticajnog profila Tamnave u zoni mosti na obilaznici, zatim kopanje toka u dužini od kilometar od ranije urađenog proticajnog profila reke, uzvodno od ulivanja Rasnice u Tamnavu je uređen tzv. Duboki vir. Radi se i u Kamenici u dužini od nepunih 700 metara uzvodno prema Donjem Crniljevu. Na taj način će se ubrzati protok Tamnave i korito će dobiti obrise onakve kakve treba da ima i neće biti meandriranja što se tiče dela u Kamenici. Takođe se na Tamnavi i njenom proširenju radi i u Donjem Crniljevu u zoni prečistača otpadnih voda. Što se tiče Rasnice i ona je proširena, pročišćena, urađen nasip. Verujemo da ćemo spremni dočekati nove padavine i otapanje snega.

Kada je poljoprivreda u pitanju stav ove lokalne samouprave je bio da se proizvođačima pomaže tako što se iz lokalne kase izdvaja novac za razvoj ukupne infrastrukture i za stvaranje povoljnog ambijenta u selima po pitanju puteva, vode, struje, telekomunikacija. Da li ste zadržali takav princip?
-Naravno. To nam je prioritet. Sva ova asfaltiranja puteva koja radimo idu u tom pravcu. Imamo mnogo stočara i važno nam je da obezbedimo dobru saobraćajnu komunikaciju kako bi olakšali protok proizvoda. Za proizođače je važno da imaju stabilnu struju, vodu tamo gde je moguće, modernu telekomunikaciju.

Kakvi zahtevi stižu od strane poljoprivrednih proizvođača prema lokalnoj samoupravi?
-To su na prvom mestu dobar put, struja i voda tamo gde je to moguće. Osim toga, opština koristi sve svoje resurse prilikom preregistracije gazdinstava i naši proizvođači znaju da mogu u tom smislu da se oslone na nas. Takođe, pokušavamo da animiramo mlade poljoprivrednike da apliciraju na konkursima Ministarstva poljoprivrede. To podrazumeva da sve one koji ispunjavaju uslove ili one kojima malo nedostaje da ih ispune i konkurišu pomažemo da to i učine. Pomažemo im da pripreme neophodnu dokumentaciju, pomognemo im savetima, obaveštenjima, uspostavljanjem kontakata...Važno je da konkurišu svi oni koji mogu to da učine i da dođu do sredstava. Trudimo se da poljoprivrednici ne budu prepušteni sami sebi već u nama imaju partnera.

Šta je, po vašoj oceni, gorući problem opštine Koceljeva? Da li je to, možda, pitanje deponije i odlaganje smeća? Prilično se odužila izgradnja regionalne deponije Kalenić.
–Nama je u ovom trenutku gorući problem postojeća deponija u Koceljevi koja je prebukirana i koja je decenijama u sanaciji. I neko solomonsko rešenje koje smo primenili u ovoj godini bilo je odvlačenje dela smeća u Obrenovac. Da bi rešili ovaj problem moramo u narednoj godini ući u pokušaj sklanjanja kontejnera što smo već učinili u Nemanjinoj ulici. Nama su kontejneri, pokazalo se, veliki problem jer se u njega ubacuje i smeće iz okruženje. Gde god je postavljen napravi se oko njega mini deponija. U glavnoj ulici smo postavili kućne kontejnere i na taj način smo izbegli ružnu sliku od pre dve godine kada su se sve lokacije gde su oni postavljeni pretvarale u mini deponije duž cele Koceljeve. Donekle smo uspeli, da na ovaj način, smanjimo količine otpada. Da bismo problem rešili u potpunosti moramo najpre da menjamo svest. Da bismo to učinili moramo da imamo vreme i da radimo na tom problemu kao na nečemu što je rešivo a ne obrnuto. Ogromne količine smeća i nesavesno postupanje sa njim je problem svih nas a ne pojedinca. U narednoj godini gledaćemo da prevaziđemo i probleme zbog zastarelog kamiona smećara. Nismo mi ti od kojih zavisi Kalenić već mi direktno zavisimo od ovog projekta. To je državni projekat na koji mi možemo previše da utičemo. Za sada mi možemo da tražimo alternative, da smanjimo postojeće količine smeća i tražimo način za reciklažu. Odvoženje smeća je izuzetno skupa stavka, prijem odnosno odlaganje na neke deponije još skuplja. Vrlo smo nemarni po tom pitanju. Svaka kanta stubna koja je postavljena duž Nemanjine ulice kako bi obezbedili prostor za odlaganje papira ili sitnog otpada je slomljena. To govori o nama.

Naredna 2020. će biti izborna godina. Šta očekujete? Na koji način to može da se odrazi na ovu lokalnu samoupravu?
-U cilju dobrog funkcionisanja i napretka ove opštine očekujemo da ćemo se i u narednoj godini bazirati na rad i uspešno funkcionisanje celokupnog društva u okviru naše opštine. Ova opština je dosta otvorena prema narodu, celokupnom stanovništvu i svim selima, a ne samo prema grupama ili pojedinim mestima. Kao opštinsko rukovodstvo ne pravimo razlike i imamo dobru komunikaciju sa našim građanima. Težimo stvaranju što boljih uslova za život svih stanovnika i stvaranju što boljih ambijentalnih uslova za sve, u svakoj mesnoj zajednici.

Imate li utisak da su građani u prethodnom periodu prepoznali vašu otvorenost u komunikaciji, spremnost na saradnju i rešavanje problema u svim delovima opštine?
-Mislim da jesu. Mi se trudimo da rešimo probleme gde god je to moguće. Nije uvek sve lako i jednostavno a nešto nije ni rešivo. Na kraju, građani su ti koji će sutra na izborima potvrditi da li se radilo onako kako treba, za bolje svih nas. Na osnovu toga možemo da pričamo o tome kakva je budućnost pred nama. Na osnovu izbornih rezultata građani će odredi budući razvoj i funkcionisanje ove opštine. Iskreno verujem da su prepoznali kao izuzetno dobro sve ono što smo u prethodnom periodu kao opštinska vlast radili i uradili, a urađeno je mnogo. Trudili smo se da radimo na svim poljima i mislim da smo bili servis svih građana. Kada se sve sabere i oduzme u poslednjih nekoliko godina urađeno je više na području naše opštine nego od kako opština postoji. To je nešto što svaki naš građanin treba da zna i da se odluči da li treba nastaviti takvim tempom pa u naredne četiri godine realizovati masu toga ili se zaustaviti i ostati na ovom što je do sada urađeno. Tempo i dinamika zavise od izbornih rezultata i to je suština. Od nas samih zavisi da li ćemo sutra imati još bolje puteve, veći broj kvalitetnih radnih mesta, bolje funkcionisanje poljoprivrede...pokazali smo šta može da se uradi sa dobrim izbornim rezultatom. Sa boljim može da se uradi još više.

Novogodišnja poruka
–U narednoj godini trudite se da uradite drugima sve ono što biste uradili sebi i na taj način ćete i vi biti srećniji i ostali, oko vas. Svima želim srećnu 2020-u godinu. Da vam donese na prvom mestu zdravlje jer je to nešto što je najvažnije. Ostalo se sve da uraditi.


Proteklih dana usvojen je i budžet opštine za narednu godinu koji je, kao i prethodnih, skroman. Koliko vam znači podrška koju dobijate od države?
-Dosta je kapitalnih stvari urađeno u Koceljevi u poslednje vreme. Sve te stvari su urađene zahvaljujući državi, što resornim ministarstvima što direktno Vladi Republike Srbije, odnosno predsedniku države Aleksandru Vučiću, koji je dosta toga usmerio ka našoj opštini. Očekujemo da će građani to razumeti i da ćemo i u narednom periodu moći da nastavimo istim tempom kao do sada. Kao predsednik opštine mogu da izrazim samo veliku zahvalnost na podršci koju dobijamo od države.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa