30. januar 2020.30. jan 2020.
Šapčani će voleti Vinaverov trg
NOVI IZGLED ŠAPCA PREDSTAVLjEN GOSTIMA IZ BEOGRADA

Šapčani će voleti Vinaverov trg

“Sve pohvale za trg. Šapčani će se ponositi njim”, poručio je arhitekta Dragoljub Bakić. “Divno je što je Šabac rešio da obeleži imenom Stanislava Vinavera neke važne stvari”, rekao je novinar i književnik Milan Vlajčić
Šabac su u ponedeljak posetili gosti iz Beograda – arhitekta Dragoljub Bakić i novinar i književnik Milan Vlajčić. Njima su Šabac pokazali gradonačelnik Nebojša Zelenović i gradski arhitekta Milena Zindović. Posebnu pažnju su posvetili Vinaverovom trgu i Sava parku, koji su još u izgradnji, a po završetku treba gradu da daju potpuno nov izgled.
-Ovaj Trg je drugačiji pristup jednom spomeniku. Kada je grad odlučio da prostor posveti Stanislavu Vinaveru klasicistički pristup bi bio da smo napravili trg gde se ne bi tražilo značenje njegovih elemenata, nego bi stavili ploču ili spomenik i na taj način bi odali poštu Vinaveru. Međutim, smatrala sam da možemo da primenimo jedan moderniji pristup i da pokušamo da ceo prostor baziramo na Vinaverovom delu. Odabrala sam tekst “Gromobran svemira” koji mi je bio inspirativan i već je imao neke prostorne elemente koje sam smatrala da možemo lepo da uklopimo u jedan javni prostor, a da ne izgubimo na njegovoj funkcionalnosti. Elementi urbanog mobilijara su neka vrsta moje interpretacije ovog teksta, a to su klupe i pergola, navela je Milena Zindović.
Mnogi sugrađani su se pitali šta znače brojevi na klupama postavljenim na Trgu. Arhitekta je objasnila da predstavljaju neku vrstu šifre za kosmičku komunikaciju između planeta, o čemu zapravo i govori Vinaverovo delo “Gromobran svemira”.
-Zorkin soliter je važan objekat u gradu i jedan od važnijih arhitektonskih repera. Formirati trg ispred njega, a ponašati se kao da on nije tu nije bilo logično. Obzirom da je sam naslov “Gromobran svemira” inspirativan i bez daljeg ulaska u tekst, bilo je prirodno da jednom visokom objektu koji se već tu nalazi dodamo još jedan nivo simbolike, rekla je Zindović.
Dragoljub Bakić je sa profesionalnog stanovišta izrazio sve pohvale za Milenu Zindović i Vinaverov trg. Smatra da je sve urađeno kako treba, od arhitektonskog rešenja do regulacije saobraćaja oko Trga.
-Građani će sigurno voleti ovaj Trg. Svima koji su prošli lica su bila ozarena dok su pozdravljali gradonačelnika Zelenovića. Tako vidim da Gradska uprava uspešno radi i građani to znaju da cene. Ovde srećem nasmejane ljude, što, nažalost, u Beogradu nije slučaj. Ovaj Trg je više urbani džep i predložio sam da se zove “Vinaverov venac”. Dobro se “kopča” na pešačku zonu, a ima i obodni saobraćaj koji prevozom dovozi građane do njega. Sve pohvale za trg. Šapčani će se ponositi njim, poručio je Bakić.
Milan Vlajčić je zadovoljan što je Šabac na ovaj način odlučio da oda počast Stanislavu Vinaveru. Smatra da je nepravedno zapostavljen i da zaslužuje da i u Beogradu dobije više od uličice na periferiji.
-Još uvek se malo zna o Stanislavu Vinaveru. Do pre nekoliko godina bio je polupoznata ličnost naše kulture, a zapravo je jedna od najznačajnijih ličnosti 20. veka. Ovaj Trg je vrlo lepo rešenje. Ovde će se ljudi družiti. Nadam se da će se pojaviti neki kulturni sadržaji, kao što su promocije knjiga na otvorenom. Divno je što je Šabac rešio da obeleži imenom Stanislava Vinavera neke važne stvari, rekao je Vlajčić.
Gosti su obišli i Savsku aveniju gde im je predočeno kako je taj prostor nekada izgledao, a kakav treba da bude njegov konačni izgled.

Komunikacija sa drugim svetovima
Trg sem što direktno prenosi neke delove teksta, odnosno, na neki način ih otelotvoruje, ima i skulpturalni momenat. To su pergola i fasada Zorkinog solitera koji su ekspresionistička autorska interpretacija “Gromobrana svemira” koji služi za komunikaciju sa drugim planetama i različitim svetovima, rekla je Milena Zindović.


Nije kopija parka u Čikagu
Milena Zindović je odgovorila i na optužbe koje su se pojavile na društvenim mrežama da je Vinaverov trg kopija parka u Čikagu. Tvrdi da je upravo na taj način i saznala da taj park uopšte postoji.
-Park sam prvi put videla kada ga je jedna sugrađanka objavila na Fejsbuku. Nisam znala ni da postoji, tako da nisam mogla ni da ga prekopiram. Pogledala sam kako izgleda i postoje neke arhitektonske sličnosti. Geometrijska tela su takva kakva su. Kada je u pitanju park u Čikagu, tamu su ramovi koji su u nekoj vrsti kontinualnog pokreta, a ovde su naizmenično pokrenuti ramovi. Takođe, tamo je svaki različit što ovde nije slučaj. Razliku se i u materijalu, boji, dimenzijama, ističe Milena Zindović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa