30. januar 2020.30. jan 2020.
Vrhunski amaterizam generacija
JUBILEJ POZORIŠTA “JANKO VESELINOVIĆ” U BOGATIĆU

Vrhunski amaterizam generacija

Od dece do korifeja. Trajanje sedam decenija. Uvek praćeni savremeni tokovi. – Glumom se štitim od zla, kaže jedan od najstarijih članova, glumac amater i rukovodilac pozorišta Branislav Ković
Brojne generacije su stvarale Amatersko pozorište “Janko Veselinović” u Bogatiću, koje je nedavno obeležilo 70 godišnjicu postojanja. Bolji poznavaoci kažu da je vreme osnivanja 1950. godina, a prve pozorišne predstave komedije. Pominju “Ožalošćenu porodicu”. Jedan od doajena pozorišta, počivši, seljak Zvonko Berić je tada debitovao. Govorio je kako ga u mačvanske glumce, bogatićkog pozorišta doveo neki “Đeda geometar”. Pozorište je radilo u okviru Doma kulture. Prve korake na “daskama koje život znače”, ovde su učinili mnogi seljaci, učenici, studenti...Rečju članovi Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović” u Bogatiću, koje danas radi u okviru Kulturno-obrazovnog centra ove varošice su starosti od dece do korifeja, različitih profesija.
Sa brojnih smotri i festivala pozorišta, gde su učestvovali, uvek nastojeći da “kuju” prijateljstvo u Bogatić su stigle razne nagrade i priznanja. Tada bi se, kažu život od aplauza pretvarao u ushićenje. Treba naglasiti i to da su uvek praćeni savremeni pozorišni tokovi u borbi za ostvarenje vrhunskih vrednosti.
- Nije zahvalno izdvajati neku predstavu niti glumca. U bogatoj istoriji bilo je toga dosta. Ja sam se potrudio i od 2002. godine organizujemo “Pozorišne dane Milivoje Martinović-Martin. To je na neki način zahvalnost svim doajenima pozorišne scene našeg pozorišta, kojih je u bogatoj istoriji bilo mnogo. Zahvalnost je to i svim glumcima amaterima koji deo svog slobodnog vremena posvećuju pozorištu. Srećan sam što pomažu da postojimo, kaže Branislav Ković, glumac amater, današnji rukovodilac pozorišta. Nedavno je i sam proslavio tri decenije rada, a za to vreme igrao je u skoro 50 predstava. Posebno se izdvojio monologom poručnika Tasića, koji je govorio veoma sugestivno u preko 200 nastupa.
- Nekako se kad glumim osećam zaštićeno od svih zla. Ovde smo kao jedna porodica i trudimo se da sklapamo i negujemo prijateljstvo. Naravno, povezuje nas i velika ljubav prema pozorištu ali još jednom bih izrazio veliku zahvalnost svim glumcima amaterima. Društvena zajednica mora to da ima u vidu i uvek nagrađuje ove vredne entuzijaste, dodaje Ković.
A da je budućnost ovog pozorišta blistava, jedan od dokaza je i postojanje omladinske scene koja beleži vrhunske rezultate, gde god da se pojavi.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa