30. januar 2020.30. jan 2020.
Ko sve može da menja grad?
Mini konferencija Menjam svoj grad

Ko sve može da menja grad?

Inicijativa Menjam svoj grad ugostiće relevantne aktere u polju građanskih inicijativa i odgovoriti na pitanja ko, kako i pod kojim uslovima može da menja grad. U okviru nove strategije za mlade grada Šapca, jedan od najvažnijih stubova jesu i građanske inicijative, koje se odnose na sve vrste udruživanja građana
Mini konferencija Menjam svoj grad: EVO KAKO! će se održati 31. januara od 18 do 20 časova u medijateci u Narodnom muzeju Šabac, kao prvi u nizu događaja koji pružaju pomoć u znanju svima koji priželjkuju društvenu podršku, onima koji rade na promeni svog okruženja i svima koji žele da se uključe, ali nisu sigurni kako. Prvi događaj okuplja mlade iz školskih parlamenata, predstavnike USAID Government Accountability Initiative (GAI) i Trag Fondacije koja već 20 godina radi na osnaživanju inicijativa koje potiču neposredno od građanki i građana prof. Ivanu Kolaković i Tamaru Kojić CEO Mokrin House i koautorku Rok kampa za devojčice.
Ideja je da se stvori format mini konferencije za predstavljanje različitih načina realizacije ideja, kroz predstavljanje primera dobrih praksi, institucionalnog i vaninstitucionalnog angažovanja, da se prikaže spektar različitih tema kojima se građanske inicijative bave, ali i da se pronađu načini za sticanje znanja i finansijskih sredstava, kako bi se zajednički radilo na aktiviranju različitih delova društva na teritoriji Mačvanskog okruga.
-Imam utisak da se aktivizam najčešće vezuje samo za proteste – ali aktivnosti građana obuhvataju široko polje delovanja – od školskih parlamenata, kućnih saveta i saveta mesnih zajednica, preko građana organizovanih oko pojedinačnih akcija poput čišćenja snega, memorijalizacije bitnih događaja, do akcija zagovaranja, učešća u donošenju strategija i lokalnih akcionih planova do mobilisanja najšire javnosti radi izmena državnih ili međunarodnih politika, kao što je slučaj sa antiratnim akcijama ili sve aktuelnijim – predlozima rešenja u vezi sa klimatskim promenama, reči su Marije Ratković, pomoćnice gradonačelnika za pitanja mladih.
Menjam svoj grad je događaj koji se razlikuje od drugih jer uključuje u jednakoj meri mlade kao i eksperte – tako će o školskim parlamentima govoriti Uroš Rakić student Stomatološkog fakulteta, bivši predsednik školskog parlamenta i Sara Stojićević učenica Medicinske škole, a posle prikazanog film koji je nastao u projektu školskih parlamenata u Somboru obratiće se Ivana Cukavac iz USAID i konsultant Leopolda Rollingera koji su bili neposredno uključeni u realizaciju ovog po svemu neobičnog projekta u našoj zemlji. Profesorka Ivana Kolaković na predavanju Kako postati eko heroj? predstaviće eko-inicijativu Trash Hero, projekat nastao na Tajlandu 2013. godine sa ciljem da se na lokalnom nivou suoči sa problemom divljih deponija i nelegalnim odlaganjem smeća. Nagrađivana aktivistkinja Tamara Kojić predstaviće svoje početke koji datiraju od učešća u školskim parlamentima i pokrenula je veliku inicijativu Kilometar kose koja je pravila perike za decu koja su zbog bolesti ili medicinskog tretmana ostajala bez kose, i deo je osnivačkog tima Rok kampa za devojčice, projekta u okviru kog i dalje osnažuje devojčice.
Na konferenciji će se predstaviti i tim finalistikinja na takmičenju Svetionik znanja, koji čine četiri šabačke srednjoškolke Sara Krsmanić, Marija Krstić, Nevena Mitrašinović i Nikolina Čajić. Njihov projekat Taste the BUNT, bavi se osnaživanja aktivizma mladih i stvaranjem medijskih sadržaja namenjenih mladima. One će odmah posle Šapca, svoj projekat predstaviti na Zlatiboru od 1. do 3. februara pred srednjoškolcima iz 15 gradova Srbije i stručnim žirijem.
Kratko i praktično predavanje o aktivizmu održaće i Svetlana Radosavljević iz Trag fondacije koja ima dugogodišnje iksustvo finansiranja građanskih inicijativa, uz naglasak na osnaživanje mladih da se prijave za stalne konkurse donatora.
-Znam da puno sugrađana ima jako dobre ideje ali mi želimo da pokažemo da postoji puno izazova u realizaciji, a grad Šabac će od ove godine osim finansijske pomoći pružati ovaj vid podrške – u otvaranju mogućnosti ka dodatnom finansiranju kroz povezivanje sa relevantnim regionalnim i međunarodnim fondacijama, i kratkim i efektnim predavanjima za sticanjem znanja i praktičnih veština, zaključila je Marija Ratković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa