30. januar 2020.30. jan 2020.
Praznik ljubitelja opere
Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović"

Praznik ljubitelja opere

Muzička i edukativna manifestacija, Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović". Namenjeno mladim umetnicima. Priznati žiri. Učenici MŠ „ Mihailo Vukdragović“ iz klase mr. Mirjane Pantelić, profesora solo pevanja osvojili su prestižne nagrade
Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović" je značajna muzička i edukativna manifestacija i jedno od najznačajnijih operskih takmičenja u ovom delu Evrope. Namenjeno je mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Osnovano je 2004. godine u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću i do 2015. godine se održavalo u okviru aktivnosti Muzičke škole, a kasnije Muzičkog društva "Stanković". Zatim, usled izuzetnog porasta važnosti i značaja, takmičenje je moralo da potraži novog domaćina, te se tako od 2016. godine održava pod okriljem Kulturnog elementa, koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina i koji takmičenje premešta iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca.
Besplatni dani opere pod sloganom „Pobeda koja znači“ održani su od 23 do 26. januara u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Na ovogodišnjem takmičenju, sedamnaestom po redu, beogradskoj publici predstavilo se više od 100 mladih solo pevača iz desetak zemalja: Nemačke, Srbije, Grčke, Turske, Hrvatske i dr.
Učenici MŠ „ Mihailo Vukdragović“ iz klase Mr. Mirjane Pantelić, profesora solo pevanja, nedavno su osvojili visok broj bodova i prestižne na ovom takmičnju.
Milica Lolić 4. razred srednje škole osvojila je I1 nagradu i bila najbolja u prvoj kategoriji, a Matija Arnautović 2. razred srednje škole osvojio je II3 nagradu i takmičio se u pretkategoriji B (srednja škola). Klavirska pratnja bila je Milica Zidarić.
Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.
Žiri koji je ocenjivao ove kategorije čine profesori i istaknuti operski umetnici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije: Sanja Erceg Vrekalo , Jerica Rudolf , Katarina Simonović Ivanković.
Glavna nagrada je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Pored toga organizatori su pripremili i brojne novčane nagrade.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa