30. januar 2020.30. jan 2020.
Komasacija često  mimo komasacije
IZRAŽEN PROMET ZEMLjE U MAČVANSKOM OKRUGU

Komasacija često mimo komasacije

Ukrupnjavanje poseda sve češće i bez komasacije koja je u Mačvi sprovedena pre više godina
Više pravnika (advokata) sa kojima smo razgovarali, a ne žele da se javno predstavljaju, tvrde da poslednjih godina imaju sve više zahteva stranaka za sprovođenje zakonom predviđene procedure radi prodaje zemlje. Njive koje su stekli naslednici otuđuju u potrazi za boljim životom, rešavanjem nekih egzistencijalnih pitanja za sebe ili članove porodice. Tako, ima dosta primera da u selima pojedinci ili više njih ali ne mnogo, kupovinom zemljišta na svoj “konto” beleže sve više oranica, dok drugi praktično postaju bezzemljaši. Ovaj proces, kažu bolji poznavaoci više je izražen u Mačvi nego u nekim drugim krajevima Srbije ali definitivno zemlja se “grupiše”, kako na selu vole da kažu i mimo komasacije, kojoj je upravo pomenuto osnovni cilj.
Prema nekim statističkim podacima za razliku od 2005-2010, kada je u šabačkom kraju bio izražen promet lokala, sada je to zemljište. Manje je kažu u Pocerini, nego u Mačvi ali svakako izraženo.
Ekonomisti u poljoprivredi ističu da efikasne i jeftinije proizvodnje u poljoprivredi, koja se nameće kao imperativ današnjice nema bez većih poseda. Agronomi decidno kažu da se nedvosmisleno velika ulaganja ne mogu “valorizovati” na malim površinama zemljišta. Zato, primera radi u opštini Bogatić, gde preovlađuje “sitan” posed (tri hektara po domaćinstvu) i predlažu obavezno udruživanje. Osnovni razlog je, kako ističu veća konkurentnost na tržištu.
S druge strane u ne tako dalekoj prošlosti bilo je i retrogradnih putanja. Naime, posle donošenja Zakona o vraćanju oduzetog zemljišta seljacima (1991. godine) u Mačvi su veći zemljišni kompleksi izdeljeni na manje, pa je tako bilo njiva i od 30 ari. Nažalost neki od tih poseda su sada u parlogu (ne obrađeni)
Vraćajući se na početak ove priče ekonomski analitičari u poljoprivredi s zadovoljstvom govore o uvećanom broju ugovora o prodaji zemljišta, koji se overavaju kod notara. Tako, bi se, naglašavaju oni mogla očekivati uvećana i kvalitetnija proizvodnja u ovoj oblasti rada.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa