30. januar 2020.30. jan 2020.
Praznik koji neprestano traje
ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Praznik koji neprestano traje

Tradicionalna Svetosavska akademija, u organizaciji obrazovnih ustanova, održana je u nedelju, u amfiteatru Srednje škole.
Na svečanoj akademiji otac Milutin Ilić je u svojoj besedi podsetio prisutne zašto je danas važnije nego ikada ranije da budemo složni i okrenuti Svetom Savi.

–Dok sam predavao veronauku u osnovnim školama često sam na časovima slušao kako deca osobitno nižih razreda poistovećuju lik Svetoga Save sa Gospodom našim Isusom Hristom. Dugo me to čudilo a onda sam čuo jednu divnu besedu jednog od naših najvećih pesnika Matije Bećkovića gde on kaže:”Srpski narod je najveće delo Svetoga Save a Sveti Sava je najveće delo srpskoga naroda. I jedno i drugo su delo Isusa Hrista koji se javio pod njegovim imenom.“- započeo je svoje obraćanje otac Milutin.
Sveti Sava je stub moralne i kulturne svesti i iz njegove svete ličnosti razvija se svetosavlje što je jedna novina u hrišćanstvu i predstavlja pravoslavlje srpskoga stila i iskustva. On je i prosvetitelj i zakonodavac i zadužbinar. Svetiteljska ličnost Savina je sveprožimajuća i nadahnujuća za sve Srbe, iz svih vekova.

–Smatram da je Savindan praznik koji neprestano traje a da je ovaj dan posvećen svetitelju jedan ispit za sve nas Srbe, Savine i Hristove, da vidimo da li smo na svetosavskom putu. Otuđenost od Boga u smislu istinske vere i služenja istinskom Bogu i bližnjima donosi osećaj samodovoljnosti. Ta pojava sa sobom nosi jedan nemoralan život koji često čoveka uprlja, ukalja grehom. Taj duh pogubni uselio se i među nas, svetosavski narod. Treba da se zapitamo kako da ostanemo na Savinom putu a, ako i skrenemo, kako da se na njega vratimo- besedio je otac Milutin i još jednom podsetio na reči Matije Bećkovića koji je poručio da je Sveti Sava ostavio srpskom rodu kesu koja se ne može isprazniti i krčag iz koga se mogu napuniti sve posude, kravu koja neprestano daje mleko, krst kojim se po želji hleb povećava.
–Pitanje je kako mi da na svaki način i po svaku cenu sačuvamo svoju veru, svoj narod i svetosavlje. Upravo je na nama svima velika odgovornost. I na nama, duhovnicima. I na vama, prosvetnim radnicima. I na svim roditeljima. Jer smo svi skupa saradnici božji u ostvarivanju mladih ljudi, u njihovom odgajanju, vaspitavanju, u njihovom utemeljenju u svetoj veri u Gospoda Boga, u veri u večni i neprolazni život. Danas, više nego ikada, treba u godini jubileja kada proslavljamo osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve da započnemo tu našu duhovnu obnovu- istakao je u svojoj besedi otac Milutin Ilić.

O SAVINOM LIKU KROZ PESMU I IGRU
U muzičkom delu programa nastupio je hor “Lira” pod upravom profesora Hadži Ivana Markovića. Najmlađi učesnici, deca predškolske grupe PU “Poletarac” su, u saradnji sa vaspitačicama Ljubicom Glumac i Jasminom Paunović, realizovali program pod nazivom “Blage reči su pravi put ka sreći”. Dramskim prikazom “Savino detinjstvo” predstavili su se đaci OŠ “Mića Stanojlović”, koje je pripremila profesorka srpskog jezika Jasmina Ivanović dok su srednjoškolci, u saradnji sa profesorkama srpskog jezika Mirjanom Blažić i Lidijom Marković i veroučiteljem Vladimirom Perićem, prikazali jednu fiktivnu situaciju u kojoj se Sinan paša suovača sa svojoj savešću u ambijentu harema.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa