20. februar 2020.20. feb 2020.
Maratonsko zasedanje Skupštine grada
ODRŽANA 39. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Maratonsko zasedanje Skupštine grada

Usvojene su 24 tačke dnevnog reda, od kojih je najvažnija bila rebalans budžeta grada za 2020. godinu. Kako je obrazloženo, rebalans budžeta urađen je da bi mogli da se završe radovi koji su početi, a nisu okončani, tokom prošle godine
Odbornici Skupštine grada Šapca u četvrtak su zasedali 39. put i to duže od 12 sati, uz dva kraća prekida zbog tehničkih problema sa ozvučenjem. Usvojene su 24 tačke dnevnog reda, od kojih je najvažnija bila rebalans budžeta grada za 2020. godinu.
Kako je obrazloženo, rebalans budžeta urađen je da bi mogli da se završe radovi koji su početi, a nisu okončani, tokom prošle godine. Ovo će se učiniti sredstvima koja su već obezbeđena i biće preneta iz prethodne godine.
-Ovim je data potvrda da asfaltiranje već asfaltiranih ulica, za rađenje pešačkih zona, za rađenje nekih stvari koje su mogle da budu predviđene. Posle mesec i po se radi rebalans budžeta koji je tek donet. To govori o tome da oni apsolutno nemaju pravi put kome teže i da su ovo poslednji dani ove vlasti, rekao je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Aleksandar Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ove navode je nazvao „glupostima“ i „dometima ljudi iz SNS“.
-Potpisan je ugovor i neki poslovi nisu završeni. Sav novac koji je rezervisan se prebacuje u ovu godinu. Nema nikakvih deficita ni gubitaka. Novac je obezbeđen i kako budu završavani radovi tako će se i isplaćivati, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Kao važna tačka usvojena je i odluka da se da saglasnost na nacrt javnog ugovora za javno- privatno partnerstvo sa elementima koncesije za obavljanje delatnosti gradsko – prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada. Ovaj posao poveren je „Dugi“ iz Petlovače.
Aleksandar Pajić je imao primedbu da je javni tender za ovaj posao raspisan pod „vrlo sumnjivim okolnostima“.
-Govorili smo o uslovima koje je grad dao, a ispostavilo se da ih ispunjava samo jedan ponuđač. Siguran sam da sve što priča Nebojša Zelenović nije ostvarivo, a to je da autobusi idu na 20 minuta, da će grad time rešiti pitanje prevoza. Postavili smo i pitanje šta će biti ako ponuđač ne bude mogao da ispuni uslove. Mislim da bankarska garancija nije dovoljna, rekao je Pajić.
Gradonačelnik Zelenović je na ovo odgovorio da SNS ne želi da prihvati da je moguće organizovati javni prevoz u gradu bez dinara subvencija iz gradskog budžeta.
Najveći broj tačaka odnosio se na usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća, a doneto je i nekoliko urbanističkih odluka.
Na mesto direktora Regionalne deponije „Srem – Mačva“ imenovan je Rade Živković, diplomirani inženjer tehnologije, iz Šapca.
Za gradskog pravobranioca, na mandat od pet godina, još jednom je postavljena Valentina Lovrin Jevtić.
Retorika sa skupštinske govornice jasno je odavala da se izbori bliže. Umesto o tačkama dnevnog reda govorilo se o čistoći vazduha, obećavan je besplatan prevoz za određene kategorije građana, iznosili su se predizborni programi.
Gradonačelnik je odbor SNS u Šapcu nazvao „političkim krilom organizovane kriminalne grupe koju predvodi Milan Ostojić Sandokan“, a Aleksandar Pajić je tvrdio da je Nebojša Zelenović „uputio govor mržnje prema odbornicima SNS“.
Skupština Grada usvojila je i odluku da pokrene postupak preispitivanja zakonitosti akta o imenovanju članova Školskog odbora OŠ “Jevrem Obrenović”, vezano za postupanje istog u slučaju nepotpisivanja ugovora o radu sa v.d. direktora ove škole Svetlanom Stanković. Zbog toga postoje problemi u funkcionisanju škole, a nije usvoje ni finansijski plan, zbog čega Gradska uprava ne može školi da vrši plaćanja. Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Stankovićeva u sukobu interesa zbog obavljanja dve javne funkcije. Gradska uprava uputila je dopis Ministarstvu prosvete da postupi u skladu sa Zakonom i reše pravni status Svetlane Stanković.

Gde je pečat
V.D. direktora OŠ “Jevrem Obrenović” Svetlana Stanković pokušala je da podnese ostavku i to dva puta. Ni jednom joj to nije pošlo za rukom. Prvi put ostavku je dostavila neoverenu, a zatim je tokom sednice donela overenu. To takođe nije moglo biti prihvaćeno jer ostavka mora da prođe kroz proceduru Gradske izborne komisije koja bi pozvala i sledećeg kandidata sa liste da popuni upražnjeno odborničko mesto.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa