2. april 2020.2. apr 2020.
Utakmice naspram straha
ŠPANSKA GROZNICA I SPORT

Utakmice naspram straha

Pre vek i koju godinu pride, svet, još opustošen ratom i kada su utihnule puške i granate, nije prestao da drhti. Prvi svetski, onda zvan Veliki rat, bližio se kraju, ali se na njega nastavila pošast Španske groznice. Virusna zaraza odnela je desetine miliona žrtava. Onda je svet platio razaranja i devastacije rata i nedovoljno razvijen zdravstveni sistem. Prenosila se zaraza slično koroni, ko je imao nosio je maske, ali što se tiče sporta, u periodu između 1918. i kraja 1920. godine nije bilo odlaganja nacionalnih šampionata u Evropi. Zabeleženo je samo da su u Šapniji hteli da prekinu Kup Kralja (onda jedino takmičnje u toj državi), ali su se klubovi usprotivili, jer se stadioni dezinfikuju, a svakako su utakmice na otvorenom. Arenas je pobedio Barselonu u finalu, godinu dana ranije Real Union. U drugim državama nije bilo ni pokušaja. Englezi su, u prvoj posleratnoj sezoni 1919/20. odigrali 42 kola, najbolji je bio Vest Bromvič Albion. Druge države su organizovale po kup sistemu takmičenja. Nirnberg najbolji u Nemačkoj, Inter u Italiji, Le Avr u Francuskoj. Na ovim prostorima prvo prvenstvo održano je 1923. Jedino značajno takmičenje tog doba u Evropi koje je otkazano je finale gaelskog fudbala, autohtonog sporta Irske, vrlo popularnog na ovom ostrvu.
Potpuno drugačija situacija bila je u Sjedinjenim američkim državama i Kanadi. Mnogi smatraju da je virus započeo baš tamo. Najveći bejsbol igrač svih vremena Bejb Rut bio je zaražen, ali se oporavio, u nekim utakmicama su igrači igrali sa medicinskim maskama, no sezone su završene. Ostaje zabeleženo da je finale hokejaške lige prekinuto kada je posle finalne utakmice obolelo čak pet igrača Montreala. Samo u toj sezoni nije proglašen šampion. Jedan od zaraženih nije preživeo, dok je smrtnih slučajeva bilo i u bejsbolu. Istovremeno postojala su ograničenja broja prisutnih gledalaca, a otkazana su koledž takmičenja, kao i veliki boks mečevi onog vremena. Druge profesionalne lige u SAD i Kanadi još nisu formirane u tim godinama.
Godina 1920. bila je olimpijska. Igre u Berlinu 1916. su otkazane zbog Velikog rata, a Budimpešti je oduzeto domaćinstvo 1920. Ulogu domaćina preuzeo je Antverpen (Belgija). Nema zvaničnog dokumenta o predlozima za odlaganje usled virusa koji je još harao, no pretpostavka je da to nije razmatrano, jer je širenje virusa već bilo u značajnom opadanju. Zabranjen je bio nastup sportistima iz poraženih država, odnosno tek uspostavljenog Sovjetskog saveza. Mere predostrožnosti nije bilo, uslovi smeštaja za mnoge loši, transport potpuno suprotan situaciji virusa. Ostaje zabeleženo da su sportisti iz Amerike hteli da napuste Olimpijske igre, jer su posle prevoza u ratnom brodu, čiji kapacitet su premašili za nekoliko puta, bili smešteni u jednoj od škola u Antverpenu. Mnogo sportista smešteno je u male zatvorene prostore. Arhive pamte da je u finalu vaterpolo turnira Velika Britanija pobedila Belgiju 3:2, ali su morali da beže iz bazena, jer su sa njima hteli da se razračunaju prisutni navijači domaće ekipe. Zbog lošeg suđenja su prekidane fudbalske utakmice, no nisu zabeleženi slučajevi oboljevanja.
Španska groznica nije zaboravljena što pokazuje poseta na borilištima. Odziv gledalaca beše jako nizak, te je, ako ne glavni, bar jedan od razloga bio baš još postojeća epidemija i strah od opasne zaraze.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa